Na Maltě se zřítilo malé letadlo, zemřelo pět lidí

Záchranáři zasahují na místě letecké nehody na Maltě

Záchranáři zasahují na místě letecké nehody na Maltě Zdroj: reuters

Záchranáři zasahují na místě letecké nehody na Maltě
Záchranáři zasahují na místě letecké nehody na Maltě
Záchranáři zasahují na místě letecké nehody na Maltě
Záchranáři zasahují na místě letecké nehody na Maltě
Záchranáři zasahují na místě letecké nehody na Maltě
6
Fotogalerie

Pět Francouzů zahynulo, poté co se krátce po vzletu ze zatím neznámých příčin zřítilo na maltském mezinárodním letišti malé letadlo. Informoval o tom list Times of Malta. Tři z obětí byli zaměstnanci francouzského ministerstva obrany, kteří působili v misi monitorující pašerácké trasy. Původní spekulace médií, že při havárii zahynuli pracovníci pohraniční agentury EU Frontex, se nepotvrdila.

Malé vojenské letadlo spadlo kolem 7:20 SELČ nedaleko startovací dráhy jediného maltského letiště, které leží asi šest kilometrů jihozápadně od metropole Valletty. Po dopadu začal stroj okamžitě hořet. Podle očitých svědků nedošlo před dopadem k žádnému výbuchu. Na záběrech z místa neštěstí je vidět hustý černý dým, který stoupá z hořících trosek.

V letadle, které má místo pro deset lidí, cestovalo pět osob. Nikdo z nich nehodu nepřežil. "Byly nalezeny pozůstatky pěti francouzských státních příslušníků," uvedl na twitteru maltský premiér Joseph Muscat.

Tři pasažéři byli zaměstnanci francouzského ministerstva obrany, dva byli zaměstnanci soukromé společnosti, která vlastnila letadlo. Účastnili se monitorovací mise nad Středozemním mořem, jejímž cílem bylo odhalit trasy pašeráků lidí a drog, uvedl ministr obrany Jean-Yves Le Drian. Úřady důkladně vyšetří, co nehodu způsobilo, dodal.

Podle informací maltského letiště byla cílem letu libyjská Misuráta, maltská vláda ale uvedla, že se stroj měl vrátit za několik hodin zpět na středomořský ostrov. Mise francouzského ministerstva obrany pašerácké trasy z Malty monitorovala asi pět měsíců, dodala Valletta.

Havarovaný stroj byl registrovaný v USA a patřil lucemburské firmě CAE Aviation, která už zřícení svého letadla typu Fairchild SA227 Metroliner potvrdila.

Maltská média ráno informovala, že při neštěstí zahynuli zřejmě zaměstnanci evropské pohraniční agentury Frontex. Mluvčí agentury Krzysztof Borowski ale následně agentuře Reuters řekl, že "letadlo, které havarovalo na Maltě, Frontex nevyužíval". Následně na twitteru upřesnil, že v letadle necestovali žádní zaměstnanci agentury.

Také šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová uvedla, že stroj neměl s činností Evropské unie nic společného. "Žádní funkcionáři EU nejsou havárií letadla na Maltě postiženi," uvedla na twitteru.

Maltské mezinárodní letiště je od rána kvůli nehodě mimo provoz. Většinu spojů odklání řízení letového provozu na letiště na Sicílii.