Na mořích přibývá útoků pirátů

pirátská vlajka (ilustrační foto)

pirátská vlajka (ilustrační foto) Zdroj: wikimedia.org

Mořské vody nejsou bezpečné, přibývá na nich útoků mořských pirátů. Píše o tom dnes agentura AFP, která cituje zprávy Mezinárodního úřadu pro námořní dopravu se sídlem v Londýně. Informoval o tom server Mediafax.cz.

Za první pololetí tohoto roku se událo podle dat úřadu již 266 útoků a přepadení lodí, meziročně to je o 70 útoků více. Celkem piráti za první půlrok zajali 496 námořníků, sedm z nich odneslo agresivitu pirátů smrtí.

Nejaktivnější jsou piráti ze Somálska, ti mají na svědomí šedesát procentů útoků. Ti nyní zadržují 20 lodí a 420 námořníků a za jejich vydání požadují miliony amerických dolarů, píše dále server Mediafax. Somálští piráti se nezalekli ani hlídkujících válečných lodí Evropské unie, USA, Ruska či Číny. Pro somálské mořské zloduchy je tento způsob živobytí velmi výnosný, za výkupné získavají tučné balíky peněz v hodnotě miliony dolarů. Jejich důsledkem jsou mimo jiné vyšší sazby pojistného pro lodě, které se plaví v Adenském zálivu, podél východní Afriky a v Arabském moři.

Nože nahradily automatické pušky a granátomety

Arzenál zbraní somálských pirátů se podle všeho radikálně proměnil, místo nožů nyní používají také automatické pušky a granátomety; též se pohybují po moři v rychlých člunech. Nejoblíbenějším místem pro přepadení tankerů, které se zde vyskytují v hojném množství, se stal Adenský záliv.

Ačkoli somálští piráti útočí častěji - letos mají na kontě 163 útoků proti stovce za první polovinu roku 2010 - jsou méně úspěšní. Zmocnili se 21 lodí ve srovnání s 27 za leden až červen loňského roku.
Je to zásluhou hlídek vojenských lodí i ochranek, které si některé tankery najímají, píše se ve zprávě úřadu pro námořní dopravu, doplňuje Mediafax.