Na postup reforem v Itálii bude dohlížet EU a MMF

Itálie

Itálie

tálie souhlasila s návrhem, aby na její postup při zavádění série reformních opatření dohlížela monitorovací mise Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Tvrdí to zdroje agentury Reuters. Oficiální italské zdroje ale formulaci tvrzení popřely a uvedly, že Itálie k ničemu donucena nebyla. Dohled MMF si údajně sama přeje.

„Popíráme, že by existovala nějaká dohoda, podle které by na Itálii měl dohlížet Mezinárodní měnový fond. Týká se to celé eurozóny a její napjaté situace, včetně Itálie a Španělska. Řím chce požádat MMF o radu jen pokud jde o závěry schůzky euroskupiny z 27. října,“ ohradil se proti původní zprávě oficiální zdroj.

Itálie je tedy podle oficiálního zdroje pouze otevřena tomu, aby měnový fond dohlížel na plnění reformních závazků, které na zmíněném summitu Itálie dala Evropské unii. Itálie prý v žádném případě nebyla vyčleněna jako jedna země, na kterou je třeba dohlížet.

Podle zdroje z EU, na který se předtím odvolala agentura Reuters, by měly EU a MMF v Itálii dohlížet na reformu penzijního systému, reformu pracovního trhu a na strukturální reformy. Měnový fond a Evropská komise budou prý postup hodnotit každý za sebe.

„Musíme se ujistit, že cíle Itálie jsou důvěryhodné a že je Itálie splní. Rozhodli jsme se proto, že do monitoringu zapojíme i MMF, využijeme tedy jeho vlastní metodologii. Italové nám řekli, že se s tím vyrovnají,“ poznamenal zdroj. Na reformách, na které bude EU a MMF dohlížet, se Itálie minulý týden dohodla s EU.

„Itálie nemá s dohledem vůbec žádný problém, dokonce ani s MMF,“ podotkl zdroj. Preventivní úvěrová linka prý není pro Itálii důvěryhodnou volbou. Jedním z hlavních problémů v Itálii je totiž slabá důvěra trhu v realizaci plánů.

„Vzhledem k obecnému klimatu a nízké důvěryhodnosti v Itálii se každý malý nezdar znásobí a všechno jen zhorší. Trhy proto nemohou mít důvěru,“ dodal zdroj. Itálie je po Řecku nejzadluženější zemí eurozóny, zadlužení k hrubému domácímu produktu dosahuje kolem 120 procent.