Na převratu se podílelo 8651 vojáků, oznámila turecká armáda

pokus o puč v Turecku

pokus o puč v Turecku Zdroj: ctk

pokus o puč v Turecku
pokus o puč v Turecku
pokus o puč v Turecku
pokus o puč v Turecku
pokus o puč v Turecku
14
Fotogalerie
Turecká armáda oznámila, že na zmařeném pokusu o převrat z 15. července se podílelo 8651 vojáků, což je 1,5 procenta armády. Pučisté použili 35 letadel, včetně 24 stíhaček, a 37 vrtulníků. Při násilnostech přišlo o život nejméně 246 lidí a dalších přes dva tisíce jich utrpělo zranění. Ministerstvo vnitra pak informovalo, že turecké úřady už zadržely přes 15 tisíc lidí, včetně více než 10 tisíc vojáků.

Armáda ve svém prohlášení rovněž uvedla, že vojáci, kteří se na převratu podíleli, patřili k „teroristické“ skupině vedené duchovním Fethullahem Gülenem, kterého Ankara obviňuje ze zosnování puče. Gülen žije již dlouhá léta ve Spojených státech a veškerá obvinění popírá. Při pokusu svrhnout vládu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vzbouřenci použili rovněž 37 tanků a 246 obrněných vozů.

Gülenovy údajné příznivce se vláda nyní snaží odstranit v rámci rozsáhlých čistek. Více než 50 tisíc vojáků, policistů, soudců, prokurátorů nebo učitelů již bylo zatčeno či propuštěno z práce.

Mezi nimi je na dva tisíce soudců a prokurátorů, ale také přes 20 tisíc učitelů. Ministerstvo vnitra dnes upřesnilo, že formálně bylo zadrženo 8113 osob, se kterými už probíhá soudní řízení.

V Turecku nyní platí výjimečný stav, který mimo jiné umožňuje prezidentovi vládnout pomocí dekretů. Dekretem už prezident mimo jiné prodloužil na 30 dnů období, kdy podezřelý smí být zadržován bez obvinění.