Na prezidenta můžu kandidovat i jako nezávislý, naznačil Trump

Donald Trump,

Donald Trump, Zdroj: ctk

Newyorský miliardář Donald Trump nevyloučil, že by se mohl ucházet o prezidentské křeslo jako nezávislý kandidát, pokud ho Republikánská strana nejmenuje svým kandidátem. Řekl to v první televizní debatě republikánských kandidátů na prezidenta USA, jejíž ústřední postavou se stal. Jako nezávislý by v konečném boji podle agentury Reuters nejspíš poškodil stranického kandidáta.

Trumpovi konkurenti na sebe v debatě až na výjimky nedokázali strhnout pozornost, uvedla stanice CNN. „Tento slib v této fázi neudělám,“ odpověděl moderátorovi stanice Fox News na otázku položenou všem, zda se mohou zavázat, že se nestanou nezávislými kandidáty a podpoří každého kandidáta jmenovaného republikány.

Strana se obává, že Trump by jako nezávislý podobně jako další miliardář Ross Perot v roce 1992 Georgi Bushovi staršímu, sebral mnohé hlasy republikánskému kandidátovi, což by pomohlo demokratickému konkurentovi.

Dosavadní průběh kampaně vynesl hřmotného realitního magnáta agresivně vystupujícího před kamerami do čela zástupu uchazečů, když jeho stále rostoucí náskok dosáhl v posledním průzkumu 14 procentních bodů před druhým Jebem Bushem.

Devětašedesátiletý Trump přitom voliče zásobuje hlavně jednoduchými a chytlavými výroky, například na adresu přistěhovalců. Analýza CNN však odhalila, že v debatě na toto téma přinejmenším jednou lhal, když prohlásil, že mexická vláda úmyslně posílá do USA ty nejhorší kriminální živly, aby se o ně starali američtí politici.

Přečtěte si profil Donalda Trumpa:

Mezi desítkou diskutujících republikánů byli kromě Trumpa a bývalého guvernéra Floridy Bushe také guvernér státu Wisconsin Scott Walker, bývalý guvernér Arkansasu Mike Huckabee, senátoři Ted Cruz, Marco Rubio a Rand Paul, guvernéři Ohia a New Jersey John Kasich a Chris Christie a neurochirurg Ben Carson.

Účastníci besedy debatovali mezi sebou, ale přímé konverzaci s Trumpem se spíš vyhýbali. Jen kentucký senátor Paul, který v průzkumech zaostává a podle hodnocení listu The Washington Post byl jediným od začátku agresivním kandidátem ve snaze ukázat se voličům, obvinil Trumpa, že si svým prohlášením o možné nezávislé kandidatuře ponechává prostor pro podporu očekávané vítězky demokratických primárek.

„Nechává si otevřenou možnost, že podpoří demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou. Pojišťuje se do budoucna, protože je zvyklý nakupovat si politiky všech barev,“ řekl Paul.

Prohlášení o možné nezávislé kandidatuře nevyzpytatelnému realitnímu magnátovi podle amerických politologů uškodilo. „Nabil pušku a střelil svou kampaň přímo do hlavy,“ komentoval Trumpův výrok volební stratég republikánů Rick Wilson.

Z dvouhodinové debaty nevzešel jasný vítěz a sbor republikánských kandidátů je stejně neurovnaný jako dřív

Trump, který se po debatě novinářům svěřil, že „si ji užil, přestože k němu byli moderátoři tvrdší než k ostatním“, si vysloužil patrně největší bučení od diváků při odpovědi na otázku moderátorky Megyn Kellyové. Ptala se, zda bude jako případný prezident pokračovat ve svém přístupu k ženám, které v minulosti častoval surovými nadávkami jako „tlustá prasata“ nebo „povalečky“.

„Jen Rosie O'Donnelovou,“ prohlásil bez skrupulí Trump na adresu korpulentní komičky a otázku Kellyové vzápětí smetl se stolu s tím, že je jen projevem politické korektnosti, na kterou on nemá čas.

Z dvouhodinové debaty nevzešel jasný vítěz a sbor republikánských kandidátů je stejně neurovnaný jako dřív, napsala agentura Reuters. Vyjma Paula a Kasiche, který využil domácího prostředí a podpory diváků v sále a vysloužil si aplaus například za nezvyklou otevřenost k homosexuální menšině, byli podle analytiků další kandidáti včetně Bushe či spolufavorita primárek Walkera nevýrazní.

Večerní diskusi předcházela debata sedmi v průzkumech méně úspěšných kandidátů. Mezi nimi jsou například bývalý guvernér Texasu Rick Perry, senátor Lindsey Graham či jediná žena mezi republikánskými uchazeči o Bílý dům, podnikatelka Carly Fiorinaová, která byla podle některých analýz nejvýraznější postavou této debaty.