Na redakci německého listu útočili žháři, přetiskl karikatury Mohameda

Redakce Hamburger Morgenpost

Redakce Hamburger Morgenpost Zdroj: ctk

Redakce severoněmeckého listu Hamburger Morgenpost, který přetiskl karikatury proroka Mohameda z francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo, se ráno stala terčem žhářského útoku. Oznámila to tamní policie, podle které si však útok nevyžádal žádné zraněné.

„Do okna (pachatelé) vhodili nejprve kameny a pak zápalné zařízení,“ řekl agentuře AFP policejní mluvčí. Požár, který vzápětí vypukl, „poškodil dvě místnosti, ale oheň se podařilo rychle uhasit“, dodal. Policisté v souvislosti s útokem zatkli dvě osoby, další podrobnosti však mluvčí neupřesnil. Vyšetřování pokračuje.

Sama redakce Charlie Hebdo byla ve středu zmasakrována, když islamisté Chérif a Said Kouachiovi zabili při útoku na pařížské sídlo časopisu 12 lidí. Další terorista Amedy Coulibaly pak v oblasti Paříže ve čtvrtek připravil o život mladou policistku a v pátek usmrtil čtyři lidi v židovském lahůdkářství, kde také držel několik hodin 15 osob jako rukojmí. Policisté v pátek všechny tři teroristy zastřelili.

Chystá se vlna útoků?

Podle německého deníku Bild z rozhovorů vůdců extremistické organizace Islámský stát odposlechnutých americkou rozvědkou vyplývá, že teroristické útoky spáchané v tomto týdnu ve Francii by údajně mohly být začátkem vlny atentátů, které zachvátí evropský kontinent. Žádný konkrétní plán ale zatím není znám.

List s odvoláním na anonymní zdroje pocházející z řad amerických tajných služeb napsal, že americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) krátce po atentátech spáchaných v posledních dnech v oblasti Paříže zachytila konverzaci vůdců Islámského státu o připravované vlně násilností.

V této komunikaci byla Paříž označována za signál k sérii útoků, které by měly zasáhnout další evropská města, mimo jiné Řím, napsal deník. Žádný konkrétní plán ale zatím není znám.