Na Slovensku zrychlil ekonomický růst, prohloubila se ale deflace

Bratislava, Slovensko

Bratislava, Slovensko Zdroj: CC BY-SA 2.0: Guillaume Speurt via Flickr

Slovenská ekonomika v posledním čtvrtletí minulého roku stoupla po očištění o sezonní vlivy proti předchozím třem měsícům o 0,6 procenta. Stejným tempem rostla i v předchozím čtvrtletí. Vyplývá to z odhadu, který zveřejnil slovenský statistický úřad. Spolu s ním vydal údaje o deflaci. Spotřebitelské ceny na Slovensku v lednu v meziročním srovnání klesly o 0,4 procenta. Analytici očekávali, že deflace bude mírnější.

Analytici oslovení agenturou Reuters předpokládali mezikvartální zvýšení hrubého domácího produktu (HDP) o 0,4 procenta a meziroční expanzi o 2,2 procenta. Na rychlý růst slovenské ekonomiky upozornil i analytik Home Credit Michal Kozub. „Slovensko opět vyškolilo Česko, když meziročně si připsalo růst o 2,4 procenta. Česko tak může jen závidět,“ uvedl.

Ve třetím čtvrtletí slovenský HDP mezikvartálně přidal 0,6 procenta, zatímco meziročně vzrostl o 2,4 procenta. Zpřesněné údaje statistický úřad oznámí 6.března.

Růst HDP přispěl ke zvýšení zaměstnanosti, která v posledním loňském čtvrtletí proti stejnému období předchozího roku na Slovensku stoupla o 2,1 procenta.

Slovenská centrální banka i ministerstvo financí ve svých posledních prognózách zvýšily odhad letošního tempa růstu HDP Slovenska, a to shodně na 2,9 procenta z loni očekávaných 2,4 procenta. Ekonomiku země by měla podpořit domácí poptávka kvůli stagnaci spotřebitelských cen a růstu výdělků obyvatel, jakož i export zboží a služeb. Údaje o pokračujícím poklesu spotřebitelských cen ale může spotřebitele svádět k odkládání výdajů a podniky k odkládání investic kvůli očekávání nižších cen v budoucnosti.

V meziměsíčním srovnání totiž ceny na Slovensku v lednu klesly o 0,1 procenta, v prosinci se snížily o 0,3 procenta. Ke zrychlení tempa meziroční míry deflace přispěly nižší ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích na Slovensku, které v uplynulém období reagovaly na zlevňování ropy na komoditních burzách. Slovensko bylo v deflaci větší část minulého roku. Slovenská centrální banka ve své poslední prognóze snížila výhled inflace na tento rok, a to na 0,1 procenta z předchozího odhadu 0,6 procenta.