Na úder raketami na Sýrii odpovíme útokem na místa jejich odpalu, varuje Moskva Washington

Odpálení amerických raket na Sýrii

Odpálení amerických raket na Sýrii Zdroj: profimedia.cz

Spojené státy musejí počítat s tím, že všechny rakety vypálené na Sýrii budou sestřeleny. Řekl to ruský velvyslanec v Libanonu Alexandr Zasypkin. Mluvčí Kremlu doufá, že destabilizaci na Blízkém východě se stále dá zabránit. Washington připravuje vojenskou odvetu za útok na syrské město Dúmá, při němž syrský režim v sobotu údajně použil chemické zbraně. Místopředseda branného výboru ruské Státní dumy Andrej Krasov řekl, že Rusko bude považovat útok na Sýrii za válečný zločin.

Zasypkin řekl, že cílem případné obranné akce budou i místa, odkud budou střely odpáleny.

"Pokud Američané zaútočí, rakety budou sestřeleny a bude se útočit na místa, odkud budou odpáleny," řekl Zasypkin televizi Al-Manár, která patří libanonskému Hizballáhu, tedy spojenci Damašku.

Zasypkin se odvolal na slova prezident Vladimira Putina a také náčelníka ruského generálního štábu. Ruská armáda už v březnu oznámila, že zareaguje na jakýkoli americký útok na Sýrii a soustředí se na vypálené střely a zařízení použitá k jejich odpalu. Zasypkin řekl, že by se střetu mělo zabránit a že Rusko je připraveno vyjednávat.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že Moskva doufá, že všechny strany "se vyhnout neospravedlnitelné akci, která by mohla destabilizovat situaci v regionu". Peskov přiznal, že situace je mimořádně napjatá, a řekl, že Rusko stále podporuje "nezávislé a objektivní vyšetření" událostí v Dúmě. Kreml trvá na tom, že obviňování syrské armády z chemického útoku není založeno na faktech.

Krasov, jehož dnes citovala agentura RIA Novosti, řekl, že Rusko případný útok na Sýrii "nebude považovat jenom za agresi, ale za válečný zločin".

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja v úterý v Radě bezpečnosti OSN vyzval Američany, aby upustili od plánů na útok proti Sýrii. Řekl, že Washington ponese odpovědnost za "nelegální vojenské dobrodružství". USA a Rusko si v úterý v Radě bezpečnosti vzájemně zablokovaly rezoluce navrhující vyšetření událostí v Dúmě. USA navrhly, aby vyšetřovatelé měli také právo zjistit, kdo za útokem stál, ruský návrh předpokládal, že o vině rozhodne RB OSN.

Americký prezident Donald Trump má o případné odvetné akci rozhodnout brzy, počítá se s tím, že útoky mohou začít v příštích 72 hodinách.

Evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu Eurocontrol vydala varování pro letecké společnosti, které provozují lety nad východním Středomořím. Syrský vzdušný prostor dnes dopoledne použila letadla mimo jiné syrských a libanonských leteckých společností; podle agentury Reuters se dnes další civilní lety v syrském vzdušném prostoru neplánují.

Agentura TASS uvedla, že navzdory novému napětí ruská i americká armáda stále koordinují svůj postup v Sýrii s využitím linky zřízené k tomu, aby se zabránilo nehodám v syrském leteckém prostoru.