Asadova armáda je v pohotovosti, bojí se možného útoku Američanů

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: čtk

Válka v Sýrii
Válka v Sýrii
Válka v Sýrii
4
Fotogalerie

Syrská armáda byla uvedena do pohotovosti v souvislosti s možným americkým útokem. Oznámila to Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní se na armádních pozicích a na základnách začala provádět ochranná preventivní opatření. USA pohrozily odvetnou akcí za sobotní útok ve východní Ghútě. Podle SOHR a dalších skupin šlo o chemický útok, při němž zahynuly desítky lidí. Sýrie stejně jako její spojenec Rusko ale zprávu o použití chemických zbraní popřely.

Americký prezident Donald Trump pohrozil odvetou, o níž se má rozhodnout rychle. Podle SOHR syrská armáda vyhlásila v pondělí večer 72hodinovou pohotovost a posiluje své pozice.

Organizace Sound and Picture, která působí na východě Sýrie, dnes oznámila, že se z Búkamálu, což je syrský post u irácké hranice, evakuoval íránský personál i členové šíitského Hizballáhu. Írán i libanonský Hizballáh patří ke spojencům Damašku.

Podle tureckých sdělovacích prostředků je americký torpédoborec Donald Cook vyzbrojený střelami Tomahawk ve vzdálenosti 100 kilometrů od syrského pobřeží. Poblíž je i další a stejně vyzbrojený torpédoborec Laboon. Tankovací letadlo podle serveru Infowars vyslalo do oblasti britské letectvo.