Na Ukrajině je příměří, obě strany se ale obviňují z jeho porušování

Ukrajinští vojáci

Ukrajinští vojáci Zdroj: CTK/AP

Příměří, které začalo od pátečního večera platit mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty na východě Ukrajiny, se podle dostupných zpráv zatím dodržuje. Během noci nebyly hlášeny žádné další boje. Obě strany se však dnes již stihly vzájemně obvinit z porušování klidu zbraní.

Povstalci z Donbasu osočili podle DPA ukrajinskou armádu, že ostřelovala několik jejich pozic v Doněcku a nejméně osm bojovníků na tamějším letišti přitom bylo údajně zraněno. Separatisté prý palbu neopětovali.

Kyjev zase obvinil separatisty z ostřelování svých pozic. „V pátek vedli (separatisté) 28 střeleckých útoků proti pozicím ukrajinských sil - deset jich zahájili poté, co začalo platit příměří,“ uvedl podle AFP mluvčí vládních jednotek Andrij Lysenko.

Zpravodaj BBC v Doněcku nicméně referoval, že v noci nebyla v této oblasti slyšet žádná dělostřelecká palba, vyskytly se pouze nepotvrzené zprávy o ostřelování pozic ukrajinské armády nedaleko letiště v Doněcku. Z černomořského přístavu Mariupol, který je jižněji, tweetoval zase jiný zpravodaj, že i zde je dodržován klid zbraní.

Podmínky dodržování klidu zbraní, na kterém se v pátek dohodli v Minsku zástupci Kyjeva a proruských separatistů, bedlivě sleduje Brusel, který chce na Rusko uvalit nové sankce až podle vývoje na Ukrajině. Dnes se čeká výměna zajatců mezi proruskými rebely a ukrajinskou armádou. Na východ země také míří humanitární konvoj z Ruska.

Není zatím jasné, zda se plánovaná výměna zajatců, která je jedním z bodů dohody, nakonec opravdu uskuteční. Ukrajinský prezident Petro Porošenko i povstalci jsou na ni ale podle svých prohlášení připraveni. Rebelové prý zadržují přes tisícovku vojáků a armáda několik stovek separatistů.

Na východě Ukrajiny se očekává příjezd prvního ze dvou ohlášených ruských konvojů s pomocí pro civilisty. Ruská kolona údajně na Ukrajinu vstoupí pod záštitou Červeného kříže.

Moskvě hrozí další sankce

Pokud bude mírový proces na Ukrajině pokračovat, mohlo by se Rusko vyhnout novým unijním sankcím, na jejichž přitvrzení se v pátek v Bruselu dohodli velvyslanci členských zemí EU. Brusel chce ale vidět pokrok v řešení krize, z jejíhož podněcování obviňuje Moskvu. Podle diplomatických zdrojů se unijní země mají k možnému vyhlášení nových odvetných opatření vůči Rusku vyjádřit o víkendu. Případné uvalení nových sankcí se ale čeká nejdříve v úterý.