Na Ukrajině padli další vojáci. Porošenko: Moskva porušuje dohodu

Východní Ukrajina

Východní Ukrajina Zdroj: ctk/AP

Dva ukrajinští vojáci byli od pátku zabiti a dalších 14 zraněno v léčce, kterou proruští separatisté nastražili u Luhanska na východě země. Oznámil to armádní mluvčí Andrij Lysenko. Celkově pak podle něj v různých potyčkách se separatisty v oblasti Donbasu utrpěly zranění dvě desítky vojáků. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v souvislosti s novým zintenzivněním střetů obvinil Rusko z porušování minských dohod.

Porošenko se v Kyjevě setkal s ministrem zahraničí Lotyšska Edgarsem Rinkévičsem, jehož země nyní předsedá Evropské unii. Při této příležitosti podle agentury Ukrinform také zdůraznil, že jedinou cestou k uvolnění napětí na Donbasu je splnění dohod uzavřených v běloruské metropoli Minsku. Ruská strana podle něj v souladu s tím ale nejedná.

„To (plnění dohod) se bohužel neděje. Vždyť ukrajinsko-ruská hranice je nadále otevřená pro přejezd vojenské techniky a režim zastavení palby je ze strany povstalců neustále porušován,“ prohlásil Porošenko. Kyjev i Západ již řadu měsíců obviňují Rusko, že přes prostupnou hranici neustále vojensky podporuje proruské separatisty. Moskva jim prý posílá zbraně, včetně těžkých, ale i vojáky. 

Už v pátek obě znepřátelené strany oznámily citelné zostření bojů na Donbasu, včetně nasazení děl, raketometů i minometů, což vedlo ke ztrátám mezi ozbrojenci i civilisty. A to navzdory příměří, opětovně vyhlášenému v prosinci. 

Páteční jednání mezi zástupci Kyjeva a separatistů podle ukrajinského ministra zahraničí Pavla Klimkina bylo bezvýsledné a telefonická konference šéfů ruské, ukrajinské, německé a francouzské diplomacie dospěla jen k úmluvě, že se v pondělí setkají v Berlíně, aby domluvili dosud nepotvrzenou vrcholnou schůzku vůdců Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa v kazašské Astaně. Právě tato schůzka by měla oživit skomírající mírový proces. Berlín a Paříž ale summit podmiňují hmatatelným pokrokem při řešení konfliktu, Kreml zatím mlčí. Konflikt na východě Ukrajiny si od loňského dubna vyžádal více než 4700 mrtvých