Začněte plnit podmínky, nebo vraťte půjčku, vyzvala Moskva vládu v Kyjevě

ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk Zdroj: CTK/AP

Rusko by mohlo v brzké době požadovat od Ukrajiny, aby předčasně splatila úvěr ve výši tří miliard dolarů (asi 71 miliard korun). Kyjev prý neplní dohodnuté podmínky a ukrajinské ekonomice hrozí bankrot.

„Situace, která vzniká v ukrajinské ekonomice a financích, svědčí o tom, že celá řada parametrů, které byly podmínkou poskytnutí ruské půjčky, se porušuje,“ řekl nejmenovaný zdroj agentuře TASS. „Za těchto okolností je zcela pravděpodobné, že Rusko bude nuceno v nejbližší době od Ukrajiny požadovat, aby dluh ve výši tří miliard dolarů předčasně splatila,“ varoval. 

V prosinci 2013 se tehdejší prezidenti obou zemí Vladimir Putin a Viktor Janukovyč dohodli, že Rusko nakoupí ukrajinské dluhopisy za 15 miliard dolarů. Zakrátko Kyjev takto získal první část ve výši tří miliard dolarů, další nákupy ale vzhledem k únorovému svržení Janukovyče už nenásledovaly. 

Loni v září ruský ministr financí Anton Siluanov v tisku varoval, že Moskva může mít důvod požadovat vrácení půjčky, protože Kyjev vzhledem k devalvaci hřivny zřejmě poruší podmínku, aby zadluženost země nepřesáhla 60 procent hrubého domácího produktu. Nyní ministr prohlásil, že Ukrajina tuto podmínku půjčky porušila, ale Rusko se ještě nerozhodlo, zda bude požadovat její okamžité splacení. „Překvapuje, že ukrajinský státní rozpočet se splacením těchto tří miliard nepočítá, ačkoli vůči jiným věřitelům Ukrajina své závazky plní,“ pozastavil se Siluanov.

Reformy chybí

Ukrajina je v situaci, kdy žádá, aby hned po lednové návštěvě mise Mezinárodního měnového fondu (MMF) dostala najednou tři splátky z dohodnutého úvěrového programu, což podle agentury Reuters má představovat více než čtyři miliardy dolarů (přes 91 miliard korun). 

Finanční pomoc Ukrajině podmiňuje MMF reformami, v těch ale podle expertů země příliš nepokročila. MMF schválil dvouletý záchranný program pro Ukrajinu koncem loňského dubna. Program pomoci má odvrátit hrozící kolaps ukrajinské ekonomiky v situaci, kdy východem země otřásá povstání proruských separatistů a Rusko požaduje za dodávky svého plynu platby předem

Evropská komise tento týden navrhla Ukrajině poskytnout další finanční pomoc v podobě střednědobé půjčky ve výši 1,8 miliardy eur (50,2 miliardy korun). Návrh komise musí ještě schválit vlády zemí EU a Evropský parlament.