Na Ukrajině platí příměří. Boje zřejmě ustaly, Obama je ale skeptický

Americký prezident Barack Obama na summitu NATO

Americký prezident Barack Obama na summitu NATO Zdroj: ctk/AP

Od páteční 17. hodiny středoevropského času začalo na východě Ukrajiny platit příměří mezi armádou a proruskými separatisty. Ukrajinský prezident Petro Porošenko vydal rozkaz, aby vojáci dodržovali klid zbraní. Také rebelové zřejmě ukončili bojové operace. Americký prezident Barack Obama je ale skeptický, není si jistý, jestli povstalci příměří dodrží.

Boje podle všeho ustaly ještě před oficiálním začátkem klidu zbraní. Podle agentury ITAR-TASS krátce povstalci již více než čtvrt hodiny před příměřím nehlásili žádnou bojovou aktivitu. Nicméně několik minut po jeho začátku se severně od Doněcka ozvaly podle Reuters tři exploze, podrobnosti o incidentu nejsou k dispozici.

Na klidu zbraní se v pátek v Minsku dohodli zástupci Kyjeva a separatistů, kteří se zúčastnili jednání takzvané kontaktní skupiny, ve které jsou ještě vyjednávači za Rusko a Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Šéf Bílého domu dnes na závěr summitu NATO ve Walesu prohlásil, že vzhledem k předchozím zkušenostem si není jistý, zda proruští separatisté klid zbraní dodrží a zda Rusové přestanou narušovat ukrajinskou svrchovanost.

„Podporujeme prezidenta Petra Porošenka a jeho aktivity. Proruští separatisté musí dodržet své závazky,“ uvedl Obama a zopakoval, že NATO poskytne ukrajinské armádě finanční pomoc v několika oblastech. Jak nicméně americký prezident dodal, jestliže příměří vydrží, mohly by být zrušeny i sankce proti Rusku.

Příměří přivítala Evropská unie, USA i Rusko. Prezident Porošenko jej považuje za první krok svého mírového plánu, který má situaci na východě země vyřešit. Rebelové dali najevo, že sice nadále usilují o odtržení od Ukrajiny, chtějí ale zabránit dalšímu krveprolití.

Dohodnutý mírový proces má podle všeho 12 bodů, všechny podrobnosti ale zveřejněny nebyly. Jisté je, že jeho součástí jsou zastavení palby, stažení těžkých zbraní, propuštění zajatců, dodávky humanitární pomoci a obnova zdravotnických zařízení.

Na ukrajinu zamíří další ruské humanitární konvoje

Rusko již ohlásilo, že v sobotu na východ Ukrajiny vypraví pod vedením Červeného kříže první ze dvou humanitárních konvojů, další bude brzy následovat. Na Ukrajinu proudí pomoc i z dalších zemí, do Kyjeva dnes večer z Česka dorazila tunová zásilka zdravotnického materiálu pro Ukrajinský červený kříž.

V sobotu by se také mohla uskutečnit výměna zajatců, separatisté tvrdí, že zadržují přes 1000 ukrajinských vojáků. Na dodržování příměří má dohlížet Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Ještě před vyhlášením příměří se na Ukrajině bojovalo. Pod palbou separatistů bylo letiště v Doněcku, které kontrolují ukrajinští vojáci, rebelové také postupovali na jižní frontě směrem k azovskému přístavu Maruipol. Ten je rovněž pod kontrolou armády.