Na Ukrajině vzniká dohoda o stahování děl i odstraňování min

Boje v Donbasu

Boje v Donbasu Zdroj: ctk

Ministři zahraničí Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny dosáhli během sobotního jednání "významného pokroku" při řešení ukrajinské krize, uvedl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Dodal, že nyní existují dobré vyhlídky na brzký podpis konkrétní dohody ohledně stahování zbraní z frontových linií, mohlo by se prý rovněž začít s odstraňováním nášlapných min.

Steimeier rovněž uvedl, že ministři se shodli na potřebě upevnit nedávno dohodnuté příměří mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty. Upozornil však, že stále zůstávají „obtížné a sporné otázky“.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil sobotní schůzku za důležitou etapu při přípravě na summit nejvyšších představitelů Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny věnovaný ukrajinské krizi, který se uskuteční 2. října v Paříži.

Sobotní ministerské schůzce předcházela středeční telefonická konference německé kancléřky s prezidenty ostatních tří států. Angela Merkelová, François Hollande, Vladimir Putin a Petro Porošenko především přivítali dodržování čerstvého příměří, které vstoupilo v platnost 1. září.