Na volný trh bez volného pohybu osob zapomeňte, zopakoval Schulz v Londýně

Martin Schulz

Martin Schulz Zdroj: čtk

Pro brzké spuštění rozhovorů o vystoupení Británie z Evropské unie se dnes v Londýně vyslovil předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Odklad by podle něj mohl vést například jen k těžko vysvětlitelné situaci, kdy by v roce 2019 Britové už na cestě ven z unie ještě volili své nové europoslance. V projevu před studenty na prestižní Londýnské ekonomické škole (LSE) zopakoval postoj EU, že není možné si představit unijní volný trh bez volného pohybu osob.

Britská premiérka Theresa Mayová, se kterou se Schulz sešel ve čtvrtek, zatím neřekla přesně, kdy Londýn svým partnerům v EU oznámí, že má podle článku 50 lisabonské smlouvy zájem odejít a formálně tím spustí až dvouleté „výstupové“ rozhovory. Britská strana dává najevo, že v letošním roce tento krok, který si EU z mnoha důvodů přeje co nejdřív, ještě neudělá neboť potřebuje čas na přípravu. Přesně před třemi měsíci Britové v referendu rozhodli o odchodu své země z unie.

Předseda Evropské rady Donald Tusk před týdnem v Bratislavě s odkazem na své rozhovory s britskou premiérkou jako o nejpravděpodobnějším termínu, kdy bude článek 50 aktivován, hovořil o lednu či únoru příštího roku. Právě s ohledem na další volby do europarlamentu na jaře 2019, pokud by se jich Britové už neměli účastnit, je reálně k dispozici začátek rozhovorů čas do května letošního roku.

Schulz dnes před studenty v Londýně zdůraznil, že čím déle budou Britové otálet, tím omezenější budou možnosti obou stran v následných rozhovorech.

Jednání povede Barnier

Jednání jménem EU povede především Evropská komise, v čele jejího týmu je někdejší evropský komisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier. Přesnější složení rozsáhlého expertního týmu má být podle diplomatů jasné počátkem října. Komise se intenzivně připravuje na diskusi o třech okruzích témat: finanční a rozpočtové otázky, vnější vztahy a obchod a právě problematika vnitřního trhu. A Tusk v Bratislavě podotkl, že z unijní strany by mohly rozhovory vypuknout okamžitě.

Za europarlament má věc na starosti lídr liberální frakce Guy Verhofstadt, za Evropskou radu bude rozhovory sledovat belgický diplomat Didier Seeuws.

„Europarlament se nevydává na trestnou výpravu - v tom bych rád, aby bylo jasno. Instituce, které předsedám přistupuje k brexitu s chladnou hlavou a spravedlivě, bez náznaku pomstychtivosti,“ podotkl Schulz. Společnou výzvou podle něj je, aby i přes červnové britské referendum o odchodu si zůstala Británie a EU co nejblíže a spolupracovali na řadě současných výzev, kterým dohromady čelí. „Tohle není hra s nulovým součtem - špatná dohoda pro Británii poškodí EU a naopak,“ poznamenal.