Na východě Ukrajiny útočí proruští radikálové, střílelo se i z kalašnikovů

Proruští aktivisté před sídlem policie ve východoukrajinském Doněcku

Proruští aktivisté před sídlem policie ve východoukrajinském Doněcku Zdroj: CTK/AP

Situace na východě Ukrajiny se dál vyhrocuje, z regionu přicházejí zprávy o obsazování úředních budov a stavění barikád. V Doněcku dav proruských demonstrantů vtrhl do sídla policie, v nedalekém Slavjansku se proruští ozbrojenci zase zmocnili stovek zbraní, v jiných městech se už dokonce střílelo z kalašnikovů. Ukrajinští politici mluví o provokacích ruských agentů.

Na sérii útoků začaly reagovat ukrajinské armádní i policejní jednotky. Ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov svolal mimořádné zasedání Rady národní bezpečnosti. Ministr vnitra Arsen Avakov dění na východě země označil za akt agrese ze strany Ruska a oznámil, že jednotky podřízené ministerstvům obrany a vnitra na útoky reagují.

Nejnověji se terčem útoku proruských separatistů stala policejní stanice v Kramatorsku v Doněcké oblasti. Separatistům se objekt po přestřelce s bezpečnostními složkami, při níž byl jeden člověk zraněn, podařilo obsadit. Radikálové prý stříleli z pistolí Makarov i kalašnikovů. Také ve městě Krasnyj Lyman někdo na bezpečnostní síly pálil z kalašnikovů.

Útok na chemický závod

V Doněcku se ozbrojenci pokusili dostat i do tamního chemického závodu, v němž jsou skladovány výbušniny. Jejich pokus ukrajinské síly zmařily. Při střetu s ochrankou objektu byl jeden člen bezpečnostních sil zraněn. Dva útočníci byli zadrženi.

Do budovy sídla policie v Doněcku vniklo asi 200 lidí, když několik desítek příslušníků pořádkových sil vyslaných k ochraně objektu si údajně připínali oranžovo-černé stužky stoupenců připojení k Rusku.

Na budově prý už místo ukrajinské zástavy vlaje prapor separatistů. Šéf regionální policie Konsťantyn Požydajev rovněž oznámil svou rezignaci, což patřilo mezi požadavky proruských demonstrantů.

Podle agentury AP sídlo policie v Doněcku okupují muži v uniformách obávaných pořádkových jednotek Berkut, které byly v únoru rozpuštěny po útěku a sesazení proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Radikálové ukořistili stovky pistolí Makarov

V Slavjansku se útočníci zmocnili v tamní strážnici asi 400 pistolí Makarov a 20 automatických pušek Kalašnikov. Zbraně prý rozdávali dalším proruským aktivistům. Ti mezitím obsadili také místní pobočku tajné služby SBU a radnici, nad kterou vztyčili ruskou vlajku.

„Ozbrojení muži v maskovacích uniformách obsadili policejní oddělení ve Slavjansku. Reakce bude velmi tvrdá, protože je rozdíl mezi demonstranty a teroristy,“ uvedl ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Později ohlásil, že na místo míří speciální komando, a pohrozil nulovou tolerancí vůči ozbrojeným teroristům.

Podle webu Ukrajinska pravda proruští aktivisté okolo obsazených budov budují barikády z pneumatik a dalších předmětů. Údajně také ještě před městem zastavili autobusy s policejními posilami mířícími do Slavjanska.

Ozbrojenci se podle agentury ITAR-TASS hlásí k lidové milici Doněcké oblasti, vystupující proti novému režimu v Kyjevě. Místní média odhadla jejich počet na 20 mužů, nicméně na radnici je dle starostky města okolo tisícovky lidí. Právě Avakovovy hrozby prý přiměly lidi vyjít do ulic a budovat barikády.

Proruští ozbrojenci v maskovacích uniformách ve městě Slavjansk na východě UkrajinyProruští ozbrojenci v maskovacích uniformách ve městě Slavjansk na východě Ukrajiny | CTK/APVe Slavjansku rostou pod dohledem proruských ozbrojenců barikády (foto: ČTK/AP).

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov zareagoval na dění tím, že odvolal náčelníka SBU v Doněcké oblasti Valerije Ivanova. Miliardář Petro Porošenko, považovaný za favorita květnových prezidentských voleb, nicméně obvinil úřady a strážce pořádku z nečinnosti.

„Dopustit situaci, kdy ozbrojení bandité a teroristé chodí po ulicích, ohrožují spořádané občany a obsazují sídla silových složek, to je výsledek nečinnosti,“ řekl Porošenko. Vyjednávat se separatisty je sice správné, ale pokud neprojeví žádnou vstřícnost, tak je třeba rozhodných kroků, apeloval.

Kyjev viní Moskvu z provokací ruských agentů
Ukrajinský ministr zahraničí Andrij Deščycja v telefonátu se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem vyzval Rusko, aby ukončilo „provokativní činnost“ svých agentů na východě Ukrajiny. Stalo se tak poté, co se ozbrojení separatisté zmocnili několika úředních budov ve východoukrajinském Slavjansku, podobně jako dříve v Doněcku a Luhansku.
„Deščycja se na Lavrova obrátil s požadavkem ukončit provokativní činnost agentů ruských zvláštních služeb ve východních oblastech Ukrajiny, jejímž cílem se podle názoru ukrajinské strany jeví snaha zmařit ženevskou schůzku a zabránit snaze nalézt východiska k urovnání krize v ukrajinsko-ruských vztazích,“ uvádí komuniké ukrajinské diplomacie.
V Ženevě se 17. dubna mají sejít šéfové diplomacií Ruska, Ukrajiny, USA a EU, aby hledali východisko z nejhorší krize ve vztazích mezi Východem a Západem od konce studené války. Lavrov již dříve popřel obvinění, že by v ruskojazyčných oblastech na jihu a východě Ukrajiny operovali ruští agenti.

V předchozích dnech se proruští separatisté zmocnili několika úředních budov ve velkých městech na ruskojazyčném východě Ukrajiny, Luhansku a Doněcku. Severně od nich leží Slavjansk s asi 100 tisíci obyvateli. Radikálové požadují připojení k Rusku, nebo alespoň vypsání referenda o větší regionální autonomii.

V Doněcku podle agentury Unian separatisté během noci zaútočili na sídlo prokuratury, ale později zase budovu vyklidili. Přepad prokuratury prý uspořádali z osobní iniciativy aktivisté, kteří měli zájem zničit vyšetřovací spisy, vedené proti nim.

Policie se k útoku zatím nechystá

V pátek vypršelo ultimátum, které ukrajinské úřady daly proruským aktivistům k vyklizení obsazených budov v Doněcku a Luhansku, zatím však nejsou podle Reuters patrné žádné známky, že by se policie chystala k útoku.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v pátek navštívil Doněck, aby se pokusil nalézt východisko ze situace, avšak s proruskými radikály se nesetkal. Nicméně se vyslovil pro vyřešení situace pokojnými prostředky.