Na východě USA začaly prezidentské volby. Vrátíme Americe velikost, věří Trump

Americké prezidentské volby 2016

Americké prezidentské volby 2016 Zdroj: ČTK

Americké prezidentské volby 2016
Americké prezidentské volby 2016
Americké prezidentské volby 2016
Americké prezidentské volby 2016
Americké prezidentské volby 2016
24
Fotogalerie

V sedmi státech na východním pobřeží USA dnes ve 12 hodin středoevropského času začaly prezidentské volby. Volební místnosti se budou otevírat postupně podle jednotlivých časových pásem. První odhady i dílčí výsledky z jednotlivých států se čekají po půlnoci SEČ, vítěz by měl být znám ve středu brzy ráno.

Poslední průzkumy mírně favorizují demokratku Hillary Clintonovou, ale ani její republikánský rival Donald Trump není podle anket bez šancí. Podle poslední sondáže zpravodajské stanice CNN vede bývalá ministryně zahraničí se 46 procenty a newyorský podnikatel za ní zaostává o čtyři procentní body. Nejnovější průzkum serveru FiveThirtyEight dává Clintonové 70,9procentní šanci na vítězství.

Město New York, kde oba kandidáti čekají na výsledky, zažívá největší bezpečnostní manévry v historii prezidentských voleb. Na bezpečnost v ulicích dohlíží přes 5000 policistů.

"Dnes vracíme Americe její velikost," napsal Trump krátce po zahájení voleb velkým písmem na svém twitteru. Volební dění sleduje v hotelu, zatímco Clintonová ve 2,4 kilometru vzdáleném kongresovém centru. Předvolební kampaň označil Trump v rozhovoru se stanicí Fox News za "skvělý proces" a vtipkoval, že se "rozhodl hlasovat pro Trumpa".

Počet oprávněných voličů v USA je 231,6 milionu. Podle různých odhadů přijde k volbám 120 až 140 milionů z nich. Vedle obsazení prezidentského úřadu dnes Američané rozhodují také o novém složení Sněmovny reprezentantů, třetiny Senátu či o 12 guvernérech. Uskuteční se také různé lokální volby a referenda.

Volby hlavy státu jsou v USA nepřímé, i když fakticky se rovnají přímým. Občané v každém státě přímo volí takzvané volitele a ti v prosinci formálně zvolí šéfa Bílého domu.

Předem (předčasně či korespondenčně) již svůj hlas odevzdalo více než 46 milionů voličů. Pozornost se nyní upírá na dosud nerozhodnuté státy, tedy ty, které se podle průzkumů výrazně nepřiklánějí k žádnému z kandidátů. Je mezi nimi například Florida, Ohio, Pensylvánie a Severní Karolína.

Koordinátorka pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která dohlíží na průběh voleb, dnes kritizovala výroky Trumpa ohledně možného zfalšování výsledků hlasování. Podle koordinátorky Christine Muttonenové se jedná o "nepodložené spekulace". OBSE vyslala do 43 amerických států 300 pozorovatelů, kteří budou hlasování monitorovat.