Na výstavě karikatur Mohameda v Texasu chtěli vraždit dva ozbrojenci

Policisté na místě střelby

Policisté na místě střelby Zdroj: ctk

Policie v americkém Texasu v neděli večer místního času (dnes nad ránem SELČ) zastřelila dvojici útočníků, kteří začali pálit po ostraze výstavy karikatur proroka Mohameda. Zatím není jasné, zda incident souvisel s výstavou, na které byl přítomen i šéf nizozemské krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders. Nikdo z návštěvníků zraněn nebyl, lehce postřelen byl jeden člen ostrahy.

Událost se odehrála na parkovišti před konferenčním centrem ve městě Garland nedaleko Dallasu, kde se konala výstava kreseb v rámci akce Draw the Prophet (Nakresli proroka), kterou organizovalo protiislámské hnutí American Freedom Defense Initiative (AFDI). Šlo o díla v rámci soutěže o nejlepší karikaturu proroka Mohameda; první cenou byla odměna ve výši deseti tisíc dolarů (asi 250 tisíc korun).

„Dva muži přijeli před vstup do budovy autem. Oba byli ozbrojení a začali pálit na pracovníka ochranky. Policisté proti ozbrojencům zakročili a usmrtili je,“ uvedl starosta Garlandu Douglas Athas na oficiálním facebookovém profilu města. Člen ostrahy byl po ošetření střelného zranění v oblasti kotníku propuštěn do domácího léčení.

Nechť nás Alláh přijme

Podle televize ABC byl jedním ze střelců jistý Elton Simpson, muž, který byl vyšetřován kvůli podezření z terorismu. Agenti FBI a pyrotechnici prohledali jeho byt v arizonském Phoenixu. Druhým útočníkem je údajně Simpsonův soused, jehož jméno média neznají. I jeho byt prohledala policie. Oficiálně se FBI k totožnosti střelců odmítla vyjádřit.

Simpson údajně před útokem odeslal na Twitter vzkaz tohoto znění: „Můj bratr a já jsme složili do rukou velitele přísahu věrnosti. Nechť nás Alláh přijme jako mudžáhidy. Přimluvte se.“ Vzkaz byl později ze sociální sítě odstraněn.

Na Twitteru se rovněž objevil vzkaz „bojovníka Islámského státu“, který oznamuje útok „dvou bratří“ na výstavu v Texasu. Podle střediska SITE, které monitoruje webové stránky islámských extremistů, je autorem vzkazu Abú Husajn Britaní, britský bojovník jednotek Islámského státu vlastním jménem Junaid Hussain.

„Strašné. Bylo to tak blízko. Doufám, že se zraněnému policistovi daří dobře,“ uvedl Wilders po útoku. Dodal také, že jedinou odpovědí na podobné útoky je pokračovat v dosavadní práci, ačkoli to není vždy snadné. Wilders přijel do USA na pozvání AFDI, která je vnímána jako krajně pravicové a silně protiislámské hnutí. To po střelbě vydalo prohlášení, že právě kvůli takovýmto incidentům bojuje o právo na svobodu projevu. V konferenčním centru v Garlandu na výstavu vedle Wilderse přišlo dalších asi 200 lidí včetně novinářů.

Letos v lednu šokoval celý svět útok na redakci francouzského týdeníku Charlie Hebdo, který opakovaně publikoval karikatury proroka Mohameda. Dva muslimští radikálové při něm zabili 12 lidí včetně redaktorů a kreslířů. Muslimové považují zobrazování Mohameda za urážlivé, už v roce 2006 vyvolalo vášnivé protesty v muslimském světě zveřejnění karikatur proroka v dánském deníku Jyllands-Posten.