Na Zemanově setkání s Merkelovou bude i Babiš. Tématem bude brexit i migrace

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: ctk/ap

Jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou na Pražském hradě se ve čtvrtek zúčastní i vicepremiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Babiše i Zaorálka pozval prezident Miloš Zeman. V kuloárech se původně spekulovalo o tom, že Babiš nepřijde ani na večeři, kterou připravuje úřad vlády.

„Jednání se spolkovou kancléřkou na Hradě se zúčastní první vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek,“ sdělil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Přítomní podle něj dále budou zástupci prezidentské kanceláře a český velvyslanec v Německu. „Půjde tedy o velmi reprezentativní národní delegaci. Účast členů vlády je důležitá vzhledem k tématům, která se budou diskutovat,“ dodal hradní mluvčí.

Ovčáček již v úterý řekl, že jednáním Zemana s Merkelovou na Hradě by měla dominovat dvě témata. První z nich je migrační krize a mezinárodní terorismus, druhým pak budoucnost Evropské unie po brexitu. Český prezident bude nejprve s německou kancléřkou mluvit asi půl hodiny o samotě, následovat pak bude právě jednání národních delegací.

Mluvčí hnutí ANO Lucie Kubovičová serveru ihned.cz pozvánku prezidenta pro Babiše potvrdila s tím, že se místopředseda vlády jednání na Hradě zúčastní. Přijde také na večeři, kterou pořádá premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na závěr návštěvy Merkelové.

Merkelová přiletí do Prahy ve čtvrtek odpoledne. Nejprve se setká se Sobotkou, následovat bude návštěva ČVUT a Pražského hradu. Po slavnostní večeři odletí zpět do Německa. S českým předsedou vlády by měla jednat hlavně o budoucnosti Evropské unie, pokračování česko-německého strategického dialogu a spolupráci ve vědě a výzkumu.

Merkelová do ČR přijede poprvé od svého opětovného jmenování do funkce v prosinci 2013, celkově bude v Česku potřetí od roku 2005, kdy se ujala kancléřského postu.

V době návštěvy si naplánovali shromáždění příznivci i odpůrci Merkelové, rozděluje je hlavně pohled na názory kancléřky v otázce migrace.

Sobotka: Lidé mají právo vyjádřit nesouhlas s politikou Merkelové
Lidé mají právo vyjádřit jiný názor na politiku německé kancléřky Angely Merkelové. V souvislosti s demonstracemi, které se během čtvrteční návštěvy kancléřky v Praze chystají, to novinářům po jednání vlády řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Merkelová přiletí do Prahy ve čtvrtek odpoledne. V době návštěvy si naplánovali shromáždění její příznivci i odpůrci, rozděluje je hlavně pohled na názory kancléřky v otázce migrace.
„Jsme svobodná země, lidé mají právo vyjádřit svůj názor, využít svobody shromažďování. Jsou lidé, kteří mají jiné názory na politiku paní Merkelové než jiní, je to prostě jejich právo, aby svůj názor vyjádřili,“ řekl ministerský předseda.
Například u Prašného mostu poblíž Pražského hradu a před Lichtenštejnským palácem, kde se plánuje oficiální večeře, chtějí proti kancléřce demonstrovat zástupci Bloku proti islamizaci, Úsvitu a jejich příznivců. Odpůrci Merkelové se v průběhu dne chystají i na Malostranské náměstí, před úřad vlády či na Loretánské náměstí. Avizována jsou naopak i shromáždění na podporu Merkelové.