Naděje na zrušení kubánského embarga vyšuměly, Obama narazil u republikánů

Prezident Barack Obama na Kubě

Prezident Barack Obama na Kubě Zdroj: CTK

Demokratický americký prezident Obama svou politikou smíření vůči Kubě naráží u většiny republikánů. Bez jejich podpory však nemá šanci cokoli v Kongresu prosadit. Jeho dolní komoru – Sněmovnu reprezentantů – totiž s velkou rezervou republikáni ovládají.

Ačkoli v březnové delegaci prezidenta Obamy na Kubu byli také republikánští kongresmani, ti, kteří si přejí zrušení obchodního embarga, jsou ve své straně v menšině. Jedním z nich je republikánský poslanec Reid Ribble.

„Moje poučení z cesty na Kubu je, že to nebude tak lehké a rychlé, jak si prezident Obama myslí,“ boří Obamovy naděje na brzké zrušení embarga Ribble. „Raul Castro je stále něco, přes co vlak nejede, a proto vím, že to republikány ovládaným Kongresem neprojde,“ sdělil deníku Washington Post.

Castro: USA dusí revoluci

Například víkendové dění na Kubě mu dává za pravdu. Prezident Raúl Castro v sobotním projevu při zahájení sjezdu Komunistické strany Kuby varoval, že USA jsou rozhodnuty udusit kubánskou revoluci, navzdory obnovení vztahů a . Zdůraznil, že model jedné (komunistické) strany je nezbytný k ochraně systému. Odmítl také privatizaci a delegátům sjezdu slíbil, že nepřipustí šokovou terapii v ekonomice.

Obama tak v učebnicích dějepisu nejspíše nezanechá stopu jako ten, kdo zrušil více než půlstoletí trvající obchodní blokádu Kuby.

„Konec embarga bude muset počkat, až bude Castro a Obama pryč,“ uvedl Ribble. „Teprve nová generace kubánských a amerických politiků nabídne příležitost.“ Republikánská strana zatím zůstává hluboce rozdělena na ty, kteří bojují za farmáře a podnikatele, kteří vidí v Kubě nový trh, a na ty, kteří podporují stanovisko Kubánců žijících v USA. Ti považují jakékoli uvolnění ekonomických sankcí předtím, než skončí porušování lidských práv, vyloženě za dárek pro bratry Castrovy.