Nadnárodní firmy budou platit patnáctiprocentní daň, miliardy z ní mohou plynout i do Česka

Setkání zemí G20 v Itálii

Setkání zemí G20 v Itálii Zdroj: ČTK

Lídři na summitu velkých světových ekonomik skupiny G20 podpoří dohodu o zavedení globální minimální daně, nadnárodní podniky mají od roku 2023 platit sazbu ve výši nejméně 15 procent. Vyplývá z návrhu závěrů schůzky.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) odhaduje, že díky minimální dani získají státy jako celek dodatečné daňové příjmy v hodnotě kolem 150 miliard dolarů (zhruba 3,3 bilionu korun) ročně. Závěry summitu se budou formálně schvalovat v neděli.

Dohodu o globální minimální dani ohlásila OECD začátkem října. Změnu daňového systému po čtyřech letech jednání schválilo 136 zemí a jurisdikcí včetně České republiky, jež vytvářejí více než 90 procent globálního hrubého domácího produktu (HDP). Ministři financí a šéfové centrálních bank zemí G20 dohodu schválili před dvěma týdny.

Nová pravidla mají pomoci v boji proti daňovým rájům, a mnozí proto změnu daňového systému označují za přelomovou.

"Součástí dnešní dohody zemí skupiny G20 bude také podpora nové podoby zdanění technologických obrů, zejména amerických společností. Ty by měly v budoucnu své daně odvádět tam, kde jsou činné, nikoli tam, kde formálně vykazují své zisky, což jsou často opět země typu Irska nebo jiné daňové ráje," uvedl ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Lukáš Kovanda. Česká státní pokladna by podle jeho odhadu mohla díky dohodě získat navíc až šest miliard korun ročně.