Napětí mezi Vídní a Aténami: Řecko odmítlo návštěvu rakouské ministryně

Ilustrační foto z Atén

Ilustrační foto z Atén Zdroj: ctk/AP

Atény odmítly žádost rakouské ministryně vnitra Johanny Miklové-Leitnerové, která chtěla navštívit Řecko, aby si udělala obrázek o jeho problémech s migranty. Informoval o tom dnes mluvčí řeckého ministra zahraničí agenturu DPA. Jde o další vážný spor ve vztazích obou zemí poté, co ve čtvrtek Řecko odvolalo svou velvyslankyni ve Vídni ke konzultacím. Evropská komise roztržku označila za dvoustranný problém zmíněných zemí.

Řekové jsou s Rakouskem ve sporu kvůli zpřísnění hraničních kontrol pro uprchlíky v zemích, které leží na takzvané balkánské trase. Atény kritizovaly Vídeň tento týden také za to, že je nepozvala na schůzku o migraci s balkánskými zeměmi.

Ke sporu obou zemí se dnes vyjádřila mluvčí Evropské komise (EK) Natasha Bertaudová, která označila jejich roztržku za otázku dvoustranných vztahů. Klíčem pro Evropskou unii je podle mluvčí Bertaudové rychlé naplnění akčního plánu s Tureckem na snížení počtu uprchlíků. Představitelé EK začínají hovořit o i potřebě větší humanitární pomoci Řecku.

Řecké protesty

Atény protestují proti posílení kontrol na hranicích balkánských zemí v posledních týdnech, které způsobily, že na řeckém území uvízly desetitisíce migrantů a uprchlíků, kteří chtějí postupovat dále do střední Evropy a hlavně do Německa.

Rakušané minulý týden omezili příliv migrantů do své země, když denně přijímají na hranicích jen 80 žadatelů o azyl a přes své území pouštějí dál jen 3200 uprchlíků. V neděli Makedonie uzavřela hranice s Řeckem pro uprchlíky z Afghánistánu a pouští dál jen malé množství migrantů z Iráku a Sýrie.