Napětí na Blízkém východě eskaluje. Pákistán v noci zaútočil na cíle v Íránu

Nejvyšší íránský duchovní vůdce Sajjid Alí Chameneí

Nejvyšší íránský duchovní vůdce Sajjid Alí Chameneí Zdroj: Profimedia

Pákistán v noci na čtvrtek zaútočil na cíle v íránské provincii Sístán a Balúčestán, která leží na hranicích obou zemí. Informují o tom agentury AFP a Reuters, podle nichž při jednom z výbuchů zemřely tři ženy a čtyři děti. Írán předtím v týdnu podnikl vzdušné údery na území Pákistánu, což Islámábád tvrdě kritizoval a varoval před vážnými následky. Pákistánský premiér Anvar Hakk Kakar v souvislosti s útoky zkrátí návštěvu Světového ekonomického fóra v Davosu, oznámilo pákistánské ministerstvo zahraničí.

Zdroj z pákistánských zpravodajských služeb AFP sdělil, že se útok zaměřil na balúčské povstalecké skupiny v oblasti na jihovýchodě Íránu. Reuters s odvoláním na pákistánský zpravodajský zdroj zase píše, že při úderu hranici obou zemí překročila pákistánská letadla.

Pákistánské ministerstvo zahraničí útok potvrdilo a zdůvodnilo ho národní bezpečností. Islámábád tvrdí, že při úderech zemřelo několik teroristů. Teherán zatím informuje jen o úmrtí civilistů, z nichž ani jeden podle něj neměl íránské občanství.

Írán v tomto týdnu útočil na území Pákistánu na dvě základny balúčské militantní skupiny Džajš al-Adl. Podle Islámábádu přišly o život dvě děti, tři dívky utrpěly zranění.

Militantní sunnitská skupina Džajš al-Adl (Armáda spravedlnosti) byla založena v roce 2012 a v poslední době stupňuje přeshraniční útoky proti íránským bezpečnostním silám, a to včetně pumových útoků a únosů. Džajš al-Adl tvrdí, že usiluje o širší práva a lepší životní podmínky pro menšinu Balúčů v převážně šíitském Íránu.

Teherán proti ozbrojencům v pohraničí dlouhodobě bojuje, ale úder pomocí raket a dronů byl bezprecedentní. Írán v posledních dnech útočil také na cíle v Sýrii a Iráku, který se kvůli tomu obrátil na OSN.

Peking vyzval obě země k jednání

Čína je připravena sehrát konstruktivní roli ve snaze snížit napětí. V reakci na odvetný pákistánský úder na cíle v Íránu to ve čtvrtek uvedlo čínské ministerstvo zahraničí. Agentura AFP v této souvislosti poznamenala, že Peking s oběma zeměmi udržuje blízké vztahy.

„V případě potřeby obou stran jsme k dispozici, abychom sehráli konstruktivní roli v zájmu uklidnění situace,“ uvedla mluvčí čínské diplomacie. Podle televize Al-Džazíra také obě země vyzvala, aby se vyvarovaly kroků, které by vedly k eskalaci napětí.