Naše podpora má své hranice, vzkazuje Tsiprasovi koaliční partner

řecký premiér Alexis Tsipras

řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk/AP

Nezávislí Řekové (ANEL), kteří jsou ve vládní koalici s levicovou stranou Syriza premiéra Alexise Tsiprase, chtějí v kabinetu setrvat. Strana nicméně upozornila, že nepodpoří Tsiprase ve snaze prosadit ekonomické reformy v podobě, jakou si vymohli mezinárodní věřitelé v čele s eurozónou.

V legislativní smršti, kterou má zahájit parlament ve středu hlasováním o reformách v daňovém a penzijním systému, hodlají nacionalisté podpořit jen ta opatření, s nimiž souhlasili při schvalování podpory vyjednávacímu úsilí Tsiprase před víkendovým summitem eurozóny. Ta si ale vymohla mnohem přísnější opatření.

ANEL, jejíž vůdce a ministr obrany Panos Kammenos přirovnal jednání na summitu eurozóny k pokusu o puč v srdci Evropy, dala najevo, že její podpora má své hranice, kterou je mandát získaný od voličů v lednových volbách a v nedávném referendu. V plebiscitu Řekové odmítli návrhy věřitelů na řešení dluhové krize v zemi.

„Nezávislí Řekové nadále podporují vládu, podporovali jsme a budeme podporovat úsilí vlády,“ uvedla strana. „Jsou zde ale také omezení, která jsou daná mandátem řeckého lidu z lednových voleb a z referenda,“ dodali Nezávislí Řekové s tím, že jejich poslanci hlasují podle svého svědomí.

ANEL rovněž vyloučil vytvoření koaliční vlády s opozičními stranami - liberální To Potami, konzervativní Novou demokracií a centristickými socialisty z PASOK. Ani tyto strany nemají ale valný zájem na vstup do vlády se Syrizou, ale v zájmu Řecka jsou připraveny reformy v parlamentu podpořit.

V Řecku se spekuluje o možném vzniku vlády národní jednoty, která by reformy nařízené věřiteli prosadila. V pondělí vytvoření takového kabinetu nevyloučil ministr práce a sociální solidarity Panos Skurletis.

Pravděpodobnější ale je „mírnější“ varianta změn, a sice pouze výměna několika ministrů. Tsipras bude podle médií muset už brzy tvrdě naložit s krajně levicovým křídlem své strany, které reformy odmítá. Na klíčová ministerstva by pak měl jmenovat nepolitické odborníky, kteří budou vyhovovat i opozici. Ministr vnitra Nikos Vutsis ze strany Syriza řekl, že vláda se bude snažit dopady sociálně tvrdých opatření zmírnit.

Řecký parlament bude o reformách hlasovat ve středu v noci

První balík klíčových reforem, kterými eurozóna podmiňuje novou pomoc zadluženým Aténám, budou řečtí poslanci schvalovat ve středu po 23:00 SELČ. S odvoláním na informace z vládních kruhů o tom informovala řecká státní televize ERT s tím, že hlasování potrvá asi hodinu.

Na programu jsou podle agentury DPA mimo jiné zvýšení daně z přidané hodnoty, zrušení předčasných důchodů či další snížení některých penzí.

Samotná jednání o zahraniční finanční pomoci začnou podle dohody až poté, co Řecko schválí některá reformní opatření. Lhůta pro takový krok byla stanovena na středu.