Našla zkrachovalá Air Berlin investora? Společnost Wöhrl nabídla třináct miliard korun

Air Berlin

Air Berlin Zdroj: GNU Free Documentation License: Fabrizio Berni via Wikimedia Commons

Air Berlin
Lufthansa
Lufthansa
4
Fotogalerie

Německý investor Hans Rudolf Wöhrl nabídl za převzetí zkrachovalé letecké společnosti Air Berlin 500 milionů eur (13 miliard korun). Ostatní zájemce o zkrachovalou aerolinku, letecké společnosti Lufthansa, Condor a Germania, cestovní kancelář TUI a investora Niki Laudu, podle svého nedělního prohlášení vyzval, aby se k jeho nabídce připojili.

Wöhrl uvedl, že insolvenčnímu správci nabídl jako zálohu 50 milionů eur, zbývajících 450 milionů chce jeho společnost INTRO Group zaplatit ve splátkách. Koncem srpna Wöhrl oznámil, že hledá partnery, jeho nabídku ke společnému postupu tehdy odmítla Lufthansa.

Air Berlin je druhá největší německá aerolinka. Její bankrot vyhlášený v srpnu vzbudil zájem řady společností. Ve hře je jejích 140 letadel a cenná příletová a odletová stání.

Firma INTRO uvedla, že pokud se nenajde žádný partner, je připravena převzít Air Berlin i sama. V minulosti prý prokázala, že k tomu má schopnosti. Wöhrl koupil v roce 2003 od British Airways za 1 euro německou aerolinku Deutsche BA.

Uchazeči o Air Berlin musejí předložit nabídky do pátku, rozhodnuto bude o šest dní později. Agentura Reuters poznamenává, že společnost bude zřejmě rozdělena mezi několik z nich.