Nástupní plat 109 tisíc. Hledejte práci v Bruselu

Brusel

Brusel Zdroj: profimedia.cz

Třetina úředníků EU v Bruselu odejde do roku 2020 do penze. Tisíce výborně placených míst tak čeká obměna.

Bruselská administrativa si již vybírá mezi nejlepšími absolventy vysokých škol. Mají nahradit deset tisíc úředníků, kteří v následujících osmi letech odejdou do důchodu. Celkem pracuje v Bruselu 35 tisíc úředníků.

Již v březnu začíná otevřené výběrové řízení a ti, kteří projdou řadou testů, se mohou těšit na výborně placenou práci evropského úředníka. Ta je navíc doplněna delší dovolenou a nezdanitelnými bonusy. Brusel tak chce přilákat nejlepší z nejlepších, aby se kariéře věnovali ve strukturách evropské byrokracie.

„Konkurence je všude,“ řekl David Bearfield, ředitel Evropského úřadu pro výběr personálu (EPSO). On sám v roce 1991 v přijímacím řízení prošel a nyní se věnuje náboru. Brusel má v boji o špičkové zaměstnance konkurenci v diplomatických službách členských států či OSN. Další konkurencí jsou mezinárodní korporace.

V době krize ovšem zájem o dobře placená pracovní místa v administrativě strmě roste. Pro ilustraci: v roce 2012 bylo v Bruselu přibližně 41 tisíc žádostí na 260 nabízených míst. Zejména se zvyšuje počet žadatelů z jihu Evropy. „Itálie je jasný případ, roste zájem i z Řecka, Španělska a Portugalska,“ uvedl Bearfield.

Důvod obrovského zájmu je jasný - nástupní plat pro absolventy, kteří uspějí ve výběrovém řízení je kolem 4350 eur 109 tisíc korun. Nejvýše postavení úředníci si pak mohou vydělat více než 18 tisíc eur za měsíc (450 tisíc korun).