NATO je připraveno dočasně působit v Libyi dál

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Severoatlantická aliance je připravena dočasně zachovat svoji vojenskou účast v Libyi. Jak se dnes dohodli zástupci 28 členských států NATO, na místě by mohly na omezenou dobu působit lodě a průzkumná letadla v případě, že o ně projeví zájem povstalecká Přechodná národní rada (NTC).

Aliance uvedla, že by mohla pokračovat kontrola lodního provozu u břehů Libye kvůli možnému pašování zbraní. Průzkumná letadla by nadále mohla dohlížet nad vzdušným prostorem, aby kontrolovala situaci v Libyi. K tomu by však nebyly používány bojové stroje, informovalo NATO podle DPA. Vyslání pozemních vojsk nepřipadá v úvahu.

Pokud by OSN vyslala do Libye pozorovatele, bude NATO připraveno pomoci v případě, že by se dostali do nebezpečí. Veškerá rozhodnutí však závisejí na libyjské vládě a na Spojených národech, uvedla aliance.

Francouzské vládní zdroje dnes podle DPA uvedly, že Paříž požádala sankční výbor Rady bezpečnosti OSN o uvolnění libyjských kont v hodnotě 1,5 miliardy eur (36,2 miliard korun). Půl miliardy eur povstalecké Libyi uvolnila Itálie.

Řím minulý týden mluvil o uvolnění 350 milionů eur, nakonec ale „svým libyjským přátelům“ rozhodl odblokovat o 150 milionů eur víc, řekl podle agentury AFP šéf italské diplomacie Franco Frattini.

Podobný krok je podle předsedy španělské vlády Josého Luise Zapatera připraveno se souhlasem OSN kdykoli učinit také Španělsko. Premiér dodal, že Madrid dal libyjské NTC k dispozici 16 milionů eur z libyjských účtů v zemi. Ve francouzských bankách má Libye podle nejmenovaného zdroje uloženo až 7,6 miliardy eur.

Evropská unie je podle diplomatických zdrojů připravena v pátek zrušit část sankcí proti libyjským ropným společnostem a přístavům. Jak informovala AFP, dnes bylo opatření schváleno na pracovní úrovni, formální rozhodnutí by mohlo být přijato ve čtvrtek, před začátkem konference přátel Libye, která se bude konat v Paříži.