NATO kvůli Rusku posílí manévry v Pobaltí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Severoatlantická aliance (NATO) chce v oblasti Baltského moře v reakci na tamní zvýšené ruské vojenské aktivity zlepšit a posílit svá armádní cvičení. Během návštěvy alianční základny ve Štětíně na severozápadě Polska to dnes prohlásil americký generál Philip Breedlove, který velí silám NATO v Evropě.

„Lze očekávat několik úprav našeho výcvikového programu. První série změn nebude znamenat zvýšení počtu (manévrů), cílem ale bude jejich propojení,“ vysvětlil. Seskupení manévrů podle něj umožní lepší přípravu aliančních sil a členským státům zase spolupráci jako jedné síly. „Zvažujeme ale také zvýšit počet některých cvičení,“ řekl podle agentury Reuters.

Breedlove dnes také okomentoval přístup Ruska k řešení ukrajinské krize. Moskva podle něj nadále pomáhá proruským separatistům na východě Ukrajiny, čímž komplikuje mírové rozhovory. Moskva opakovaně odmítá nařčení, že rebely vyzbrojuje a že na východě Ukrajiny působí ruští vojáci.

Aktivity na východě stále vyvolávají obavy, tvrdí Breedlove

„Ano, bylo zde období klidu, ale zklidnění nenastalo v oblastech zásobování, výcviku a organizace sil východně od linie konfliktu,“ řekl. „Jejích aktivity nadále vyvolávají obavy,“ dodal.

Konflikt na východě Ukrajiny si od loňského dubna podle odhadu OSN vyžádal více než 4800 mrtvých, více než 10 tisíc lidí bylo zraněno a zhruba 1,2 milionu lidí bylo donuceno opustit své domovy.