NATO: Na Ukrajině operuje přes tisíc ruských vojáků

Ukrajinské jednotky se chystají na obranu Mariupolu

Ukrajinské jednotky se chystají na obranu Mariupolu Zdroj: CTK/AP/Sergej Grits

Ruská armáda na Ukrajině nasadila více než tisíc ruských vojáků, řekl podle agentury Reuters nejmenovaný představitel NATO. Východoukrajinští povstalci přiznávají, že po jejich boku bojují tři až čtyři tisíce příslušníků ruské armády.

„Odhadujeme, že na Ukrajině nyní operuje hodně přes tisíc ruských vojáků,“ uvedl představitel NATO. „Podporují separatisty a bojují na jejich straně,“ dodal.

Jeden z povstaleckých lídrů se v rozhovoru pro televizní stanici Rossija 24 „pochlubil“, že v řadách ruských dobrovolníků bojují i vojáci v aktivní službě a armádní důstojníci. „Přichází k nám mnoho vojáků z Ruska, kteří raději dovolenou tráví v jednom šiku se svými bratry bojujícími za svobodu Donbasu, než na mořských plážích,“ řekl Alexandr Zacharčenko.

Ruská média mezitím pátrají po osudu vojáků, jejichž čerstvé hroby se nedávno objevily na hřbitově u vojenské základny v ruském Pskově. Podle některých jde o příslušníky ruské armády, kteří padli na Ukrajině. „Příslušné úřady zajisté tuto informaci prověřují. Je nutné ji důkladně ověřit, než se budou dělat nějaké závěry,“ komentoval to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.