NATO: Rusové dál operují na Ukrajině, z Krymu ohrožují celé Černé moře

Ruský voják kontroluje přístav Sevastopol

Ruský voják kontroluje přístav Sevastopol Zdroj: CTK/AP

Velitel sil Severoatlantické aliance (NATO) v Evropě, americký generál Philip Breedlove při dnešní návštěvě Kyjeva znovu obvinil Rusko, že jeho síly operují na východě Ukrajiny. Rusové podle něj představují páteř sil proruských separatistů, bojujících s ukrajinskými jednotkami.

Breedlove také vyjádřil znepokojení nad údajnou militarizací poloostrova Krym, který Rusko v březnu anektovalo. Na Krymu Rusové podle generála umístili střely s plochou dráhou letu a protiletadlové rakety, které jsou podle něj s to ohrožovat celou oblast Černého moře. Breedlove již dříve také vyjádřil obavy, že Rusové vyslali na poloostrov nosiče jaderných zbraní.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu tento měsíc označil za jeden z prioritních úkolů „rozvinutí plnohodnotného a samostatného uskupení různých druhů vojsk na Krymském poloostrově“. Agentura TASS s odvoláním na armádní zdroje informovala o posílení sil na Krymu o dalších 14 stíhaček. Letecký pluk na letišti Belbek u ruské námořní základny Sevastopol má tak čítat 30 strojů.

Mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko dnes uvedl, že v úterý přes rusko-ukrajinskou hranici, v úseku kontrolovaném separatisty a nehlídaném zahraničními pozorovateli, projely další dva ruské konvoje s desítkami 40 kamionů s vojáky a taženými děly.

Moskva neustále popírá, že by se v konfliktu na východě Ukrajiny jakkoli angažovala.