Navalnyj marně žádal o zkrácení trestu, aby mohl jít na pohřeb Němcova

Ruský opoziční předák a populární bloger Alexej Navalnyj

Ruský opoziční předák a populární bloger Alexej Navalnyj Zdroj: CTK

Moskevský soud odmítl žádost advokátů opozičníka Alexeje Navalného o pozastavení jeho trestu vězení na jeden den. Navalnyj se chtěl v úterý zúčastnit pohřbu opozičního vůdce a svého politického spojence Borise Němcova, který byl v noci na sobotu zastřelen v Moskvě. Soud zdůvodnil zamítavý verdikt tím, že Navalnyj a Němcov nebyli příbuzní.

Navalnyj si odpykává dvoutýdenní trest za údajné narušení veřejného pořádku, jehož se měl minulý týden dopustit rozdáváním letáků v moskevském metru. Z vězení má vyjít ve čtvrtek. Podle původních informací Navalnyj žádal o prominutí zbytku trestu, advokát Ivan Ždanov ale později upřesnil, že jeho mandant žádal pouze o pozastavení trestu. Po pohřbu by se do vězení na zbytek trestu, tedy na jeden den, vrátil.

Soudkyně Irina Zubovová si podle agentury TASS nechala zjistit, zda jsou Navalnyj a Němcov příbuzní. Podle znalců ruského práva zákon připouští přerušení trestu v případě úmrtí příbuzných nebo blízkých osob. Obhájci Navalného ale podle Zubovové nedokázali dodat důkazy o příbuzenském svazku ani jiné okolnosti, které by žádost o přerušení trestu Navalného podpořily.

Nedorazí ani Kasparov

Konstantin Jankauskas, blízký Navalného spolupracovník odsouzený za stejný skutek k trestu domácího vězení, se ale úterního pohřbu zúčastnit smí. Soud, stejný jako v případě žádosti Navalného, mu podle agentury TASS zbytek trestu prominul.

Němcov bude v úterý pohřben na Trojekurovském hřbitově na západě Moskvy. Němcovova ukrajinská přítelkyně Hanna Durycká se nejspíš kvůli špatnému psychickému stavu obřadu nezúčastní.

Na pohřeb nepřijede ani blízký Němcovův druh a spolupracovník Garri Kasparov, který se nyní zdržuje ve Francii. Podle informace listu Le Figaro se Kasparov obává o svou osobní bezpečnost. Bývalý šachový šampion, který je považován za jedno z nejtvrdších kritiků kremelského vedení, opustil Rusko předloni v létě z obavy před zatčením. S Němcovem a jeho hnutím Solidarita úzce spolupracoval.