Navalnyj podstoupí léčbu v Berlíně. Politik je ve stabilizovaném stavu

Alexej Navalnyj

Alexej Navalnyj Zdroj: ČTK

Zdravotní stav výrazného představitele ruské opozice Alexeje Navalného je velmi znepokojující, řekl v Berlíně  lidskoprávní aktivista Jaka Bizilj, který se podílel na jeho  převozu z Ruska do Německa. Pokud by ve čtvrtek letadlo, na jehož palubě se Navalnému výrazně přitížilo, nepřistálo nouzově v Omsku, hrozila mu podle německých lékařů smrt, dodal Bizilj.

 

"Jeho zdravotní stav nás velmi znepokojuje," sdělil Bizilj novinářům před berlínskou nemocnicí Charité, kam byl Navalnyj dopoledne převezen po přistání na letišti Tegel.

Letadlo s předním ruským opozičním politikem Alexejem Navalným, které brzy ráno vzlétlo ze sibiřského Omsku, přistálo na berlínském letišti Tegel. Oznámila to Navalného mluvčí Kira Jarmyšová, která podezírá, že byl významný představitel ruské opozice otráven. Zdravotní stav politika je od čtvrtka vážný, po převozu však stabilizovaný, oznámil deníku Bild lidskoprávní aktivista Bizilj. 

Politika, který je stále ve vážném stavu, doprovodila na palubě letadla jeho manželka."Letadlo s Alexejem právě přistálo v Berlíně," napsala Jarmyšová na twitteru. Dříve uvedla, že politika čeká ještě dlouhý boj o život i zdraví, převoz do berlínské nemocnice Charité však uvítala jako první krok na této cestě.

Německé letadlo se speciálním zdravotnickým vybavením, které dnes Navalného dopravilo k léčení do Berlína, přistálo na letišti v Omsku v pátek ráno. Ruští lékaři zprvu tvrdili, že převoz zatím není ze zdravotních důvodů možný, ale pak změnili názor. Stav pacienta se podle nich stabilizoval a už nebrání přepravě do zahraničí. Agentura AP vývoj spojila se stoupajícím mezinárodním tlakem na Moskvu.

Navalného manželka, která žádala prezidenta Vladimira Putina, aby převoz jejího muže do Německa umožnil, musela podepsat prohlášení, že si je vědoma rizik tohoto kroku. Němečtí lékaři a experti, kteří přiletěli pro Navalného, už předtím konstatovali, že pacient je schopen transportu.