Navalnyj: Vraždu Němcova posvětil Kreml

Alexej Navalnyj

Alexej Navalnyj Zdroj: CTK

K vraždě opozičního politika Borise Němcova tak či onak dalo zelenou ruské vedení. Uvedl to vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj v rozhovoru pro deník The Washington Post. Ruská opozice podle Navalného podcenila mez, za kterou je prezident Vladimir Putin ochoten zajít, aby se udržel u moci a zachoval svou oblibu.

Němcov je podle Navalného pro ruskou opozici nenahraditelný, i když i v samotném Putinově okolí je řada lidí, kteří prezidenta nenávidí. „Nenávidí ho kvůli sankcím, protože ztrácejí peníze,“ řekl listu ruský disident. Smrt Němcova je podle něj varováním nespokojencům, kteří si možná myslí, že režim není schopen zabít veřejně známou osobu.

„Hlavním nástrojem Putinovy vlády nejsou represe, ale uplácení v širším smyslu toho slova. Zvedl platy ve státních médiích, v tajných službách, korumpuje opozici a nakonec i západní elitu. Dokázal zaměstnat propagandisty schopné pracovat na Západě, což je mnohem účinnější než represe. Teď se ale situace změnila, vyhlídky na hospodářský růst nejsou a represe budou pokračovat,“ řekl Navalnyj.

Ruský bloger se nedomnívá, že dodávky západních zbraní na Ukrajinu by situaci v této zemi dramaticky změnily. Vojenské vítězství Ukrajiny nad Ruskem je podle něj nemožné. Vízová a finanční omezení oligarchů podle Navalného zasáhnou Putinův režim citelněji.

„Kdyby nebylo hospodářských a odvětvových sankcí, Putin by už zabral Oděsu. Myšlenka, že personální sankce ruskou elitu rozdělí, ale neuspěla. Musely by být uplatněny nikoli proti 12 lidem, ale proti celé válečnické skupině, proti tisícovce lidí,“ zdůraznil.

Záznam vraždy Borise Němcova, který zveřejnila ruská televize TVC