Nazarbajev oslavoval s desetitisíci Kazachů 20 let v čele země

Nursultan Nazarbajev

Nursultan Nazarbajev Zdroj: profimedia.cz

Kazachstán dnes vůbec poprvé slavil Den prvního prezidenta zasvěcený 72letému Nursultanu Nazarbajevovi. U příležitosti oslav jeho prvního zvolení v roce 1991 mu na astanském stadionu vzdalo hold 30 tisíc lidí.

Agentura AP napsala, že není možné s jistotou určit, nakolik byly oslavné průvody a veselí občanů spontánní a dobrovolné, nicméně lidé poměrně hojně navštěvovali související kulturní a sportovní akce.

Den prvního prezidenta je dalším důkazem, že Nazarbajev v Kazachstánu buduje kult osobnosti, čímž se podle AP ovšem snaží i o sjednocení 17 milionů obyvatel mnohonárodnostního státu. Čtvrtinu obyvatel tvoří rusky mluvící Slované a v zemi žijí i početné menšiny Němců, Tatarů, Ujgurů a Turků.

Nazarbajev se objevuje ve filmech, pohádkách, jeho jméno nese řada institucí a veřejných budov. Kazachstánští školáci dokonce soutěží, kdo se nejlépe vyzná v prezidentově životopise.

Prezident honosící se titulem „Elbasi“, v kazaštině vůdce národa, je často obviňován z potlačování opozice. Minulý týden například kazachstánská generální prokuratura podala žádost o zákaz strany Vpřed! a koalice Lidová fronta, které jsou podle ní extremistickými organizacemi.

Poslední prezidentské volby v roce 2010, jejichž férovost zpochybnili mezinárodní pozorovatelé, Nazarbajev vyhrál drtivou většinou 95 procent hlasů. V roce 2007 mu parlament umožnil kandidovat na prezidenta až do smrti. Kazašští vědci navíc nedávno oznámili, že se jim podařilo na Nazarbajevovu objednávku vyvinout jistý jogurtový elixír mládí, který by prezidentovi zaručil dlouhověkost.

Nazarbajev přivezl zakázky za 4 miliardy