Nechoďte nikam sami a nic nepodepisujte, radí si slovenští lékaři

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Josef Vostarek, Sedmicka

Slovenský ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik se rozhodl obejít odbory a obrátil se přímo na nemocniční lékaře. Vybízí je, aby stáhli svoje výpovědi a podepsali dodatky ke smlouvám, které jim garantují zvýšení mzdy o 300 eur. Vedení odborů se však nemíní vzdát a vyzývá zdravotníky, aby ministerskému návrhu nepodlehli.

„Buďme pevní, morálně odolní, jednotní a vytrvejme v nastoupené cestě. Vítězný konec se blíží. Tuto skutečnost mějte na zřeteli zejména tehdy, když budete po jednom voláni k řediteli a korumpováni nabídkami,“ napsal v dopise lékařům šéf Lékařského odborového sdružení Marián Kollár.

Vláda dnes chtěla zjistit, kolik ze zhruba dvou tisíc zdravotníků své výpovědi stáhne a podle toho vytvořit krizový plán pro různé nemocnice, případně rozhodnout o vyhlášení nouzového stavu. Jak velkou část z nich se jí podařilo zviklat, se zatím neví.

Odboráři tvrdí, že mají z mnoha nemocnic potvrzeno, že dodatky nikdo nepodepisuje. Na jejich webové stránce se to hemží revolučně laděnými vzkazy. Zdravotníci si dokonce vzájemně radí, aby se celý den drželi pohromadě a nechodili nikam sami. Objevily se i výzvy k tomu, aby lékaři v této době raději vůbec nic nepodepisovali.

Uhliarik každopádně už oslovil kolegy z okolních zemí s žádostí o případnou pomoc při zajišťování zdravotní péče po 1. prosinci, kdy lékařům vyprší výpovědní lhůta. Nemocnice budou mít od středy infolinky, kde se pacienti dozvědí, zda „jejich“ lékař pracuje.

Šéf rezortu zároveň vyzval lidi, aby mu napsali nebo zavolali přímo na ministerstvo, pokud budou mít pocit, že nebyli řádně ošetřeni. Ten, kdo poruší předpisy, bude podle něj potrestaný. „Odboráři nemohou mít pocit, že mají v ruce místo skalpelu pistoli a jdou nás všechny vydírat,“ podotkl.