Nehoda českého autobusu v Rakousku si vyžádala 17 zraněných

Havarovaný český autobus

Havarovaný český autobus Zdroj: bfvlb.steiermark.at

Nejméně čtyři těžká zranění a 14 lehčích si v noci na dnešek vyžádala nehoda českého autobusu na dálnici A9 ve Štýrsku na jihu Rakouska. Autobus směřující s turisty do Chorvatska sjel z vozovky a narazil na boční násep. Zranění byli převezeni do nemocnic, nezranění čekají ve středisku dobrovolných hasičů ve městě Strass na náhradní autobus. Dnes to řekl představitel českého konzulátu ve Vídni Pavel Sladký.

„Podle lékařů není nikdo z vážněji zraněných v ohrožení života. Pouze čtyři lidé zůstávají v nemocničním ošetření, ostatní byli po ošetření postupně propuštěni,“ řekl Sladký.

Ve velkokapacitním autobuse bylo podle něj 55 cestujících a dva řidiči, celkem tedy 57 osob. Policie uvedla, že z toho byly čtyři osoby zraněny těžce a 13 lehce. Podle agentury APA jsou čtyřmi vážněji zraněnými ženy ve věku 61 až 73 let. Všichni zranění byli převezeni k ošetření do nemocnic v nedalekém městečku Wagna a ve Štýrském Hradci. Podle Sladkého jde u vážněji zraněných převážně o zlomeniny, které byly průběžně operovány a ošetřeny. Ze čtyř osob, které zůstávají v nemocničním ošetření, leží jedna ve Wagně a tři ve Štýrském Hradci.

Nehoda se udála dnes krátce před jednou hodinou v noci, řidiče zřejmě postihl chvilkový spánek, napsala agentura APA s odvoláním na dálniční policii. Autobus sklouzl do příkopu, narazil do protisvahu a do stromů na něm. Podle rakouských webů bylo v autobusu kolem 40 lidí.

Cestující v době nehody spali, mnozí byli v šoku

„Nehoda se stala v době, kdy cestující spali, náraz je tvrdě probudil. V prvních hodinách proto byli vesměs v šoku,“ uvedl Sladký.Zraněné na místě ošetřili zdravotníci a lékaři záchranné služby, jejichž sanitky se k nehodě sjely z okolí. Poté byli zranění převezeni do nemocnice v nedalekém městečku Wagna a do zemské nemocnice ve Štýrském Hradci. Pro nezraněné zařídili hasiči nouzové ubytování ve své zbrojnici ve Strassu. Na místě jim tlumočil jeden příslušník místního Červeného kříže českého původu. Hasiči poskytli ubytovaným teplé nápoje, uvedla APA.

Pracovnice CK Travel Sport potvrdila, že šlo o jejich autobus. Hned v noci prý na místo vyslala náhradní autobus se dvěma řidiči. „Veškerá doprava pro klienty, lékařská péče, vše je zařízeno,“ řekla. Nezranění už podle jejích informací nasedli do náhradního autobusu, zavazadla jsou naložena, autobus pokračuje na cestě do Chorvatska. Majitel CK je údajně mimo republiku a řeší podle pracovnice případné odškodnění cestujících.

Policie pořídila na místě neštěstí přesný fotogrammetrický záznam, aby mohla zrekonstruovat příčinu nehody. „Nechci to zlehčovat, ale vše mohlo za dané situace dopadnout mnohem hůře,“ řekl podle APA představitel zasahujícího týmu Červeného kříže.

Jde již o třetí nehodu českého autobusu v zahraničí za uplynulý týden. V neděli 19. června havaroval plně obsazený český autobus na severu Rakouska na dálnici A5 u Mistelbachu nedaleko moravské hranice, když řidiče postihl záchvat slabosti. Autobus společnosti CDS Náchod se vracel s českými turisty z Chorvatska do Liberce. Při nehodě utrpěla jedna osoba těžké zranění a dalších 12 lehké.Tento týden v pondělí zahynuli dva lidé při srážce českého autobusu a slovenského kamionu na maďarské dálnici M15 nedaleko rakouských hranic. Oběťmi byli řidiči obou vozidel, deset osob bylo vážně zraněno.