Nejbohatší Ind přišel o čtvrtinu majetku. Kvůli rupii

Rodinné sídlo. Mukeš Ambani bydlí s manželkou a třemi dětmi v 27patrovém domě v Bombaji

Rodinné sídlo. Mukeš Ambani bydlí s manželkou a třemi dětmi v 27patrovém domě v Bombaji

Nejbohatší Ind Mukeš Ambani stojí v čele zástupu indických miliardářů, které padající indická rupie připravila o miliardy dolarů – přišel už o 24 procent svého majetku.

Konto předsedy představenstva Reliance Industries, operátora největší světové rafinerie, zhublo od začátku května o 5,6 miliardy dolarů. Majetek šestapadesátiletého Inda se tak podle indexu miliardářů agentury Bloomberg ztenčil na „pouhých“ 17,5 miliardy dolarů.

Indická rupie je v posledních měsících nejztrátovější měnou. Pod prodejní tlak se dostala poté, co se mezinárodní investoři začali stahovat z rozvíjejících se trhů v obavě, že americká centrální banka Fed v dohledné době zastaví program odkupu aktiv, v jehož rámci lije každý měsíc do ekonomiky 85 miliard dolarů.

Hodnota majetku indických miliardářů se tak kvůli oslabující rupii letos v dolarovém vyjádření rychle snižovala. Zchudnutí Ambaniho a dalších ještě zrychlil propad cen akcií jejich společností.

„Zahraniční investoři se zbavují akcií velkých indických společností a to je dostává pod značný tlak,“ uvedl pro Bloomberg Muneš Khanna, partner bombajské společnosti Grant Thornton. Nadnárodní investoři se od počátku června v čistém vyjádření (rozdíl nákupů a prodejů) zbavili indických akcií za tři miliardy dolarů. Za stejnou dobu indický akciový index S&P BSE Sensex přišel o více než 11 procent své hodnoty a indická rupie minulý týden spadla na historické dno pod 64 rupií za jeden dolar.

O 17 procent svého bohatství přišel také Anil Ambani, mladší bratr Mukeše. Anil Ambani, který je osmým nejbohatším mužem v Indii, ztratil 1,3 miliardy dolarů a jeho majetek se smrskl na 6,3 miliardy.

Akcie společnosti Reliance Industries, hlavní zdroj majetku Mukeše Ambaniho, se ze svého letošního vrcholu propadly o 15 procent. Nezabránily tomu ani silné hospodářské výsledky firmy, které překonaly očekávání analytiků pět po sobě jdoucích čtvrtletí. Slabá rupie Reliance Industries pomáhá, většina produktů dvou rafinerií na západě Indie se prodává v dolarech. Slabý dolar tedy zlepšuje hospodářské výsledky v rupiích. Převážil ale obecný úprk investorů z Indie.

Mukeš Ambani se mezinárodně nejvíce proslavil svým excentrickým rodinným domem v indické Bombaji. Před třemi lety se s manželkou a třemi dětmi nastěhoval do 27patrového, 173 metrů vysokého domu. Obyvatelům nabízí kinosál s padesáti sedadly, fitness klub, 160 parkovacích míst v garáži a tři heliporty na střeše.