Nejbohatší Němec má zájem o akcie Lufthansy. Nizozemské město zakáže reklamy na maso

Nejbohatší německý podnikatel Klaus-Michael Kühne chce navýšit svůj akciový podíl v Lufthanse. Už v současné době je s více než 15 procenty největším akcionářem této letecké společnosti.

Nejbohatší německý podnikatel Klaus-Michael Kühne chce navýšit svůj akciový podíl v Lufthanse. Už v současné době je s více než 15 procenty největším akcionářem této letecké společnosti. Zdroj: e15.cz

Ve Francii zavírají kvůli drahým energiím plavecké bazény (foto je ilustrační).
Italský premiér Mario Draghi sestavil plán energetických úspor na letošní zimu. Země omezí spotřebu plynu o sedm procent.
Nizozemské město Haarlem zakáže jako první na světě reklamy na maso.
Americký akciový index Nasdaq Composite klesl už posedmé v řadě. Takto dlouhou ztrátovou sérii zažil naposledy v roce 2016.
5
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 250. den roku, svátek má Regína, před šesti lety představila americká společnost Apple svůj iPhone 7. Dnes by měla poprvé ukázat veřejnosti iPhone 14. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Itálie sníží v zimě spotřebu plynu o sedm procent

Dosluhující kabinet italského premiéra Maria Draghiho sestavil plán energetických úspor země pro letošní zimu. Itálie bude méně topit a místo zemního plynu více používat uhlí. Do konce března 2023 by tak měla ušetřit asi 3,6 miliardy metrů krychlových plynu, tedy sedm procent své obvyklé spotřeby. Cílem Evropské unie je sice v zimě ušetřit patnáct procent spotřeby, Řím si však v Bruselu vyjednal výjimku na základě svých kapacit v plynových zásobnících.      

Ve Francii kvůli energetické krizi zavírají plavecké bazény

S energiemi se šetří i ve Francii, kde byly kvůli vysokým účtům nuceny přerušit provoz desítky plaveckých bazénů. Francouzský provozovatel rekreačních zařízení Vert Marine oznámil, že jich zavírá 29, protože jeho náklady za energie skokově vzrostly z patnácti milionů eur na sto milionů eur. Rozhodnutí pobouřilo vedení města Limoges, které dokonce zvažuje právní kroky. Společnost Vert Marine bude žádat o pomoc francouzskou vládu.   

Německý miliardář chce navýšit svůj podíl v Lufthanse

Nejbohatší Němec Klaus-Michael Kühne chce navýšit svůj vlastnický podíl v aerolinkách Lufthansa a stát se členem jejího představenstva. Pětaosmdesátiletý majitel logistického gigantu Kühne + Nagel se už na začátku letošního roku stal největším akcionářem Lufthansy, když předběhl německý stát. Aktuálně v ní drží přes patnáct procent akcií. Cenné papíry tohoto leteckého dopravce letos oslabily o necelých dvanáct procent na 5,95 eura za kus.   

Haarlem zakáže reklamy na maso a fosilní paliva

Nizozemský Haarlem se stal prvním městem na světě, které od roku 2024 zakáže reklamy na maso. Cílem je přispět ke snížení emisí skleníkových plynů a spotřeby masa. Chov hospodářských zvířat totiž podle vědeckých studií výrazně přispívá ke klimatické krizi. Haarlem, který leží západně od Amsterdamu a má zhruba 160 tisíc obyvatel, zakáže od stejného data také reklamy na fosilní paliva, prázdninové lety nebo auta se spalovacími motory.  

Nasdaq má nejdelší sérii ztrát od roku 2016

Americký akciový index Nasdaq Composite, jenž zahrnuje převážně technologické firmy, v úterý klesl o dalších 0,74 procenta na 11 544,91 bodu. Oslabil tak už sedmkrát v řadě, což je jeho nejdelší ztrátová série od listopadu roku 2016. V mínusu včera skončily i další dva nejsledovanější americké benchmarky Dow Jones (-0,55 procenta) a S&P 500 (-0,41 procenta).  

Stane se dnes

  • Vyjde zpřesněná zpráva o vývoji hrubého domácího produktu států Evropské unie za druhé čtvrtletí. 
  • Nová britská premiérka Liz Trussová bude poprvé odpovídat na interpelace v Dolní sněmovně Spojeného království. 
  • Polská centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice. Očekává se další zvýšení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta.
  • Diplomaté Evropské unie budou jednat o prodloužení protiruských sankcí. Maďarsko chce podle některých zdrojů prodloužení blokovat, pokud sedmadvacítka nevyškrtne ze sankčního seznamu tři oligarchy. 
  • Ruský prezident Vladimir Putin se zúčastní ekonomického fóra ve Vladivostoku, kde bude jednat s předsedy arménské, mongolské a barmské vlády. Má se sejít i s vysoce postaveným politikem z Číny. 
  • Brazílie si připomíná 200. výročí od vyhlášení své nezávislosti. Po celé zemi se uskuteční řada oslav včetně vojenské přehlídky za účasti prezidenta země Jaira Bolsonara.