Nejdelší americké válečné angažmá skončilo. Poslední vojáci USA odlétli z Afghánistánu

Major generál Chris Donahue, poslední americký voják na afghánské půdě, nastupuje na palubu transportního letounu. Záběr byl pořízen s pomocí nočního vidění

Major generál Chris Donahue, poslední americký voják na afghánské půdě, nastupuje na palubu transportního letounu. Záběr byl pořízen s pomocí nočního vidění Zdroj: Reuters

Závěrečný den evakuace amerických vojáků z kábulského letiště
Závěrečný den evakuace amerických vojáků z kábulského letiště
Závěrečný den evakuace amerických vojáků z kábulského letiště
Závěrečný den evakuace amerických vojáků z kábulského letiště
5
Fotogalerie

Afghánské islamistické hnutí Tálibán plně kontroluje ztichlé mezinárodní letiště v Kábulu. Během pondělního pozdního večera jej vyklidili poslední američtí vojáci, informuje agentura AP. Po dvaceti letech se tak uzavřela a poznamenává, že po dvaceti letech tím skončilo nejdelší válečné nasazení amerických vojáků.

Vozidla s bojovníky Tálibánu projížděla po ranveji v severní, vojenské části letiště Hamída Karzaie a později se zde pěšky prošli také někteří vůdci hnutí. Po zuby ozbrojení tálibové ještě před úsvitem kontrolovali také hangáry. „Svět by si měl vzít poučení, toto je radostná chvíle vítězství,“ citovala agentura AP mluvčího hnutí Zabiulláha Mudžáhida.

Američané nočním odletem posledních letadel dodrželi termín odchodu k dnešnímu datu stanovený prezidentem Joem Bidenem. 

USA do poslední chvíle evakuovaly své diplomaty a místní spolupracovníky, jejichž život je po změně režimu v Kábulu v ohrožení. Během dvoutýdenního leteckého mostu bylo z Afghánistánu americkými či spojeneckými stroji evakuováno přibližně 123 tisíc cizinců a jejich afghánských spolupracovníků, oznámil v pondělí večer Pentagon.

Zatímco americké lety nadále pokračovaly také v pondělí, většina spojeneckých vojsk se chtěla stáhnout před odchodem Američanů a své evakuační operace již ukončila v předchozích dnech. Na podporu evakuační operace vyslaly Spojené státy do Afghánistánu dodatečných 6000 vojáků.

Navzdroy tomuto úsilí se nepodařilo ze země evakuovat všechny americké občany, přiznal ministr zahraničí Antony Blinken. Podle něj v Afghánistánu zůstává zhruba sto Američanů, kteří chtějí odejít. Americká vláda podle něj zkoumá možnosti pozemních cest.

Americká ambasáda v Kábulu zůstane prázdná. Američtí diplomaté, do jejichž agendy spadá Afghánistán, budou působit z Kataru. Blinken jako vysvětlení podal „nejistou bezpečnostní situaci a politickou situaci“. Novou misi povede Ian McCary, někdejší číslo dvě americké ambasády v Kábulu.

Pokud islamistické hnutí Tálibán „dostojí svým slibům“, Spojené státy s nimi budou „pracovat“, uvedl Blinken. „Tálibové žádají legitimitu a mezinárodní podporu. Naším vzkazem je, že legitimita a podpora se musí zasloužit,“ řekl.