Tálibán zakázal hudbu, jinou četbu než korán a dokonce i pouštění draků

Plakáty s lídry Tálibánu v ulicích Kábulu (25.8.2021)

Plakáty s lídry Tálibánu v ulicích Kábulu (25.8.2021) Zdroj: ČTK/AP

Jednotky Tálibánu u kábulského letiště den po smrtelném sebevražedném útoku ISIS.
Jednotky Tálibánu u kábulského letiště den po smrtelném sebevražedném útoku ISIS.
16 přikázání Tálibánu v originále
16 přikázání Tálibánu v originále
Navzdory svým veřejným prohlášením nastoluje Tálibán v Afghánistánu tvrdý režim
15
Fotogalerie

Zákaz shromažďování na veřejnosti, pouštění a poslouchání hudby, tance, čtení materiálů v cizím jazyce, čtení jiných knih než koránu, chování domácích mazlíčků, vycházení žen z domova bez doprovodu manžela či pokrevního příbuzného, pouštění draků, povinnost se dvakrát denně modlit v mešitě a pro muže nosit plnouvous. Tálibán již vydal první přikázání, která hodlá kontrolovat.

Jakmile poslední americký voják opustí Afghánistán, začnou v zemi platit nová pravidla, příkazy a zákazy. Šestnáct přikázání Tálibán přede dvěma dny rozeslal lidem prostřednictvím mobilních telefonů. Podle znalců je to jen začátek, ale i ten už ukazuje, že vláda Tálibánu bude pro obyvatele terorem a diktaturou. A vláda Tálibánu se od té jeho minulé nijak zásadně lišit nebude. 

Seznam pravidel mi zaslal přímo z Kábulu pan Ahmed, který pracoval pro afghánský olympijský výbor. Ten samozřejmě s nástupem islámských fundamentalistů přestal existovat. „V Tokiu už neměl kdo zvednout naši vlajku, byl to pro mě strašný pocit. Jenže se sportem je v této zemi konec, stejně jako s mnohým dalším. Teď je jen strach,” řekl mi přes videohovor tento týden.

„Bojíme se vyjít ven na ulici. Kterýkoli ozbrojenec se může začít ptát, kdo jsem, co jsem dělal, mohou mě odvézt a zmizím, stejně jako spousta dalších lidí. Manželku a dceru bych ven vůbec nepustil, jen já občas musím na nákup. Ceny všeho strašně vzrostly. Do kanceláře už se nikdy nedostanu, je obsazena, měl jsme tam pas, diplomy, počítače se všemi informacemi.”

Podle Ahmeda je jediná jeho šance na záchranu opustit i s rodinou zemi. Ta už ale nyní v podstatě neexistuje, zejména po včerejších útocích na letiště, při kterých zahynulo přes sto lidí včetně 13 amerických vojáků. 

Celou reportáž čtěte na Reflex.cz >>>