Nejdřív outsider, nyní favorit. Fillon posiluje v pravicových primárkách ve Francii

Francois Fillon

Francois Fillon Zdroj: ČTK

Francois Fillon
Francois Fillon
François Fillon
Nicolas Sarkozy, Francois Fillon
5
Fotogalerie

Bývalý francouzský premiér François Fillon získává podporu stále většího počtu osobností, a posiluje tak svou pozici favorita primárek francouzské pravice. Jejich vítěz má velkou šanci stát se příští rok na jaře novým prezidentem.

Expremiéra Alaina Juppého, který v prvním kole zaostal za Fillonem o 15,6 procentního bodu, podporuje méně osobností. Je mezi nimi ale například šéf centristů François Bayrou, který v minulých prezidentských volbách v roce 2012 získal téměř deset procent hlasů.

Za Fillona se nově veřejně postavili například expremiér Edouard Balladur, starosta Troyes a bývalý ministr François Baroin, předseda poslanecké skupiny hlavní pravicové strany Republikáni Christian Jacob a řada poslanců strany. Již dříve ho podpořil i někdejší prezident Nicolas Sarkozy, který v prvním kole skončil až třetí. Nepostoupil tak do rozhodujícího klání dvou finalistů, které se bude konat 27. listopadu.

"Voliči se mobilizovali a vyjádřili vůli po změně. A tím, kdo vůli po velmi silné změně ztělesňuje, je François Fillon," vysvětlil svou preferenci Jacob. Juppé podle něj navrhuje menší změny s tvrzením, že radikální kroky by současná společnost vzhledem ke své "křehkosti" neunesla.

Juppé se snaží bořit obraz Fillona coby velkého reformátora připomínáním, že jeho soupeř byl léta premiérem prezidenta Sarkozyho. "Když někdo zůstane pět let ministerským předsedou prezidenta republiky, tak zcela zodpovídá za to, co se udělalo," řekl v televizní stanici TF1 Juppé. Nespokojenost s politikou Sarkozyho vedla v roce 2012 k vítězství socialistického kandidáta Françoise Hollandea.

Juppého podpořili ze spolustraníků především Nathalie Kosciusková-Morizetová a Jean-François Copé. V prvním kole primárek sice nezískali mnoho hlasů, ale jejich symbolická váha má svou důležitost. Význam by mohl mít postoj, který zaujal šéf strany MoDem Bayrou. Pohrozil, že v případě zvolení Fillona kandidátem pravice bude také kandidovat v prezidentských volbách. To by mohlo u některých pravicových voličů vyvolat obavy, že by podobné roztříštění hlasů mohlo vést k tomu, že Fillon do druhého kola prezidentských voleb nepostoupí.

Finalisté primárek francouzské pravice plánují na dnešní večer první velká shromáždění před nedělním rozhodujícím kolem. Fillon se setká s voliči u Lyonu, Alain Juppé v Toulouse.