Nejlepším městem pro život je Vídeň, Praha se nachází na úrovni New Yorku

Vídeň

Vídeň Zdroj: ČTK

Opera v Sydney
New York - ulice Manhattanu
New York - Brooklyn z East River
New York - High Line, park místo nadzemní dráhy
New York - Manhattan
28
Fotogalerie

Rakouské hlavní město Vídeň stanulo v čele žebříčku nejlepších měst pro život, který sestavili analytici týdeníku The Economist. Vídeň tak po letech sesadila australské Melbourne, které bylo považováno za nejvhodnější místo pro bytí v průběhu posledních sedmi let. Praha se nachází na 60. místě.

Každoročně se průzkumu účastní přibližně 140 měst z celého světa. Jedním z hlavních důvodů, proč se letos na špičce umístila Vídeň, je obecně pokles extremismu a terorismu v Evropě a rostoucí bezpečnost v hlavním rakouském městě. Rakouské hlavní město se na předních příčkách nejlepších měst pro život objevuje pravidelně, poprvé se však dostala na první pozici tohoto srovnání.

„Zatímco byla Evropa v posledních letech zasažena hrozbou terorismu, nyní se věci vrací k normálu,“ uvádí ve shrnutí autoři studie.

Na třetím místě žebříčku se umístila japonská Ósaka. Z evropských měst se ale do nejlepší desítky dostala pouze devátá Kodaň. Tu mezi nejvhodnějšími městy pro život doprovází ještě kanadská města Calgary, Vancouver a Toronto, australská Sydney a Adelaide a hlavní město Japonska Tokio.

Praha se v žebříčku sledovaných měst umístila na 60. příčce a stala se jediným zástupcem České republiky ve srovnání. Praha tak o čtyři příčky předběhla Bratislavu, přímo za kterou se nachází Varšava. O tři pozice přeskočil Prahu americký New York.

Budapešť obsadila 34. pozici a nachází se na úrovni Stockholmu nebo Manchesteru. Obecně nejhůře si vedla města Blízkého východu, Afriky a Asie. Nejhůře se umístil syrský Damašek, bangladéšská Dháka a nigerský Lagos. Do žebříčku přitom nebyl zahrnut například Kábul nebo Bagdád.

Žebříček vychází pravidelně každý rok a zaměřuje se na veškeré aspekty života v jednotlivých metropolích. Hodnotí tak například bezpečnost, zdravotní péči, vzdělání, kulturu nebo infrastrukturu.