Nejmladší britská princezna se jmenuje Charlotte Elizabeth Diana

Britská princezna Charlotte Elizabeth Diana

Britská princezna Charlotte Elizabeth Diana Zdroj: ctk/ap

Dcera britského prince Williama a jeho manželky vévodkyně Kate se jmenuje Charlotte Elizabeth Diana. Oznámil to britský královský palác.

Dívenka, která se narodila v sobotu dopoledne v Londýně, tak nese i jméno po Williamově matce Dianě, princezně z Walesu, která zahynula při autonehodě v Paříži v roce 1997. O tom, zda holčička toto jméno dostane, se dlouze spekulovalo.

Malá princezna má zároveň i jméno po své prababičce z otcovy strany, královně Alžbětě II., i babičce z matčiny strany, Carol Elizabeth Middletonové.

Princezna Charlotte je čtvrtou v pořadí následnictví na britský trůn po svém dědečkovi princi Charlesovi, otci Williamovi a svém o 21 měsíců starším bratrovi, princi Georgeovi.

Druhý potomek prince Williama bude čtvrtý v nástupnictví
1. Princ Charles, princ z Walesu, syn královny Alžběty II., narozen v roce 1948.
2. Princ William, vévoda z Cambridge, syn prince Charlese, narozen v roce 1982.
3. Princ George z Cambridge, syn prince Williama, narozen 2013.
4. Princezna Charlotte Elizabeth Diana, dcera prince Williama, narozena v roce 2015.
5. Princ Harry, princ z Walesu, syn prince Charlese, narozen v roce 1984.
6. Princ Andrew, vévoda z Yorku, druhý syn královny Alžběty II., narozen v roce 1960.
7. Princezna Beatrice z Yorku, dcera prince Andrewa, narozena v roce 1988.
8. Princezna Eugenie, dcera prince Andrewa, narozena v roce 1990.
9. Princ Edward, hrabě z Wessexu, třetí syn královny Alžběty, narozen v roce 1964.
10. James, vikomt Severn, syn prince Edwarda, narozen v roce 2007.

Narození princezny ještě před oznámením jejího jména v Londýně vítalo 103 slavnostních salv, z toho 41 z Hyde Parku a 62 z královského paláce Tower. Stará tradice slavnostních salv se dodržuje také například při oslavách narozenin královny Alžběty II. a jejího chotě prince Philipa, při státních návštěvách a při jubilejních nastoupení na trůn.

V parku vedle Buckinghamského paláce rovněž zahrála vojenská kapela hit Stevieho Wondera Isn't She Lovely (Není rozkošná?).

Wiliam a Kate mají podle britských médií ještě dnes i s oběma dětmi odjet z Kensingtonského paláce v Londýně na venkovské sídlo Anmer Hall v hrabství Norfolk na východě Anglie. Dům je součástí usedlosti Sandringham, kde často pobývá i královna Alžběta II.

U prvorozeného Williamova syna George v červenci 2013 svět čekal na jeho jméno rovněž dva dny. U Williama před 32 lety to byl celý týden a u Williamova otce a korunního prince Charlese dokonce měsíc.