Nejnásilnější rok za poslední dekádu. V brazilském Riu bylo zabito už sto policistů

Armáda v Riu zakročila proti drogovým kartelům.

Armáda v Riu zakročila proti drogovým kartelům. Zdroj: Reuters

Armáda v Riu zakročila proti drogovým kartelům.
Armáda v Riu zakročila proti drogovým kartelům.
Armáda v Riu zakročila proti drogovým kartelům.
4
Fotogalerie

V brazilském Rio de Janeiru byl v neděli pohřben 39letý seržant Fabio Cavalcante. Stal se tak stým policistou, který byl letos zabit v Riu. Letošek se tak může stát v tomto ohledu nejnásilnějším rokem za více než deset let. 

Chmurná bilance potvrzuje nárůst násilností v Riu, které ještě před rokem hostilo Letní olympijské hry. Místní úřady přiznávají, že organizace překupníků drog a jiné zločinecké gangy nyní kontrolují rozsáhlé oblasti města. Na pomoc policii byly vyslány tisícovky vojáků, ale ani jejich přítomnost krveprolití neutlumila.

Na truchlících byla při nedělním pohřbu policisty podle AP patrná beznaděj. Cavalcante, otec osmiletého dítěte, byl zabit v sobotu ve čtvrti Baixada Fluminense, která patří mezi nejnepokojnější v Riu.

K policistovi, který byl mimo službu navštívit svého otce, přistoupilo několik mužů, zjevně s úmyslem ho okrást. Když zjistili, že jde o policistu, nejméně desetkrát ho postřelili, uvedl jeho otec.

Rio je dlouhodobě nejnebezpečnějším městem pro policii a bezpečnostní složky v Brazílii. Od 90. let tu téměř každoročně počet zabitých policistů přesáhl stovku. Letošek má nakročeno stát se nejhorším rokem pro policejní sbory od roku 2006, kdy bylo v ikonickém brazilském městě zabito 153 policistů.