Největší volby na světě. O budoucnosti Indie rozhoduje 814 milionů voličů

Nové Dillí, Indie

Nové Dillí, Indie Zdroj: CC BY-SA 2.0: Padmanaba via Flickr

V Indii odstartovaly volby. Zúčastnit se jich může 814 milionů občanů, což z nich dělá největší všeobecné volby na světě. Hlavními tématy jsou korupce a zpomalení hospodářství v posledních letech, problémy, které Indii asi nejvíce sužují.

V boji o post premiéra proti sobě stojí dva kandidáti - na jedné straně za Indickou lidovou stranu (BJP) Módí, syn majitele stánku s čajem ze západoindického státu Gudžarát. Na druhé strasně žádá o podporu voličů absolvent Harvardu a Cambridge Ráhul Gándhí, potomek mocné dynastie Néhrú-Gándhí, která dominovala indické politice po získání nezávislosti na Británii v roce 1947.

Módí je oceňován za to, jak v západním státě Gudžarát během svého jedenáctiletého vedení dokázal urychlit růst průmyslu. Současně je ale i velmi kontroverzním politikem, který sám sebe označuje za hinduistického nacionalistu.

Gándhí zřejmě neuspěje

Módího hlavním soupeřem je relativně nezkušený Gándhí, syn, vnuk a pravnuk bývalých indických premiérů, který by patrně převzal vedení strany, pokud by Indický národní Kongres (INK) vyhrál třetí mandát. To ale není příliš pravděpodobné, protože podle průzkumů veřejného mínění si BJP drží značný náskok před svým rivalem.

Po dvou obdobích koaliční vlády vedené Gándhího INK se všeobecně předpokládá, že po letošních volbách bude mít nejpočetnější zastoupení v parlamentu Módího Indická lidová strana (BJP). Otázkou podle analytiků není, zda ve volbách zvítězí, ale zda se jí podaří získat v parlamentu většinu 272 mandátů. Podle průzkumů veřejného mínění jí k tomu bude nejspíš zhruba 40 křesel chybět.

Předvolební sliby: vysokorychlostní železnice a bezdrátový internet

BJP ve svém předvolebním programu představila smělé cíle jako budování vysokorychlostní železnice, výstavbu stovky nových moderních měst či bezdrátový internet na veřejných prostranstvích. Tyto sliby jsou ale vzdálené voličům z odlehlých částí země, které zajímá spíše ochrana proti opakovaným záplavám či rozšíření silniční sítě, jež by spojila vzdálené obce s velkými městy.

I tak má Móhdí v odlehlých krajích podporu občanů. „Přišla jsem tentokrát hlasovat, protože chci změnu,“ uvedla 36letá žena v domácnosti Rumí Náthová. „Naše oblast zůstává 67 let po získání nezávislosti Indie silně zaostalá,“ dodala.

„Mladí lidé tady nemohou najít zaměstnání - jediná dostupná práce je trhání čajových lístků,“ konstatoval vedoucí v továrně na výrobu čaje Džjotirmaj Šarmá. V předchozích volbách v letech 2004 a 2009 hlasoval pro INK, ale dnes odevzdal hlas Módímu.

Kdokoli ze souboje vyjde jako vítěz, bude muset s největší pravděpodobností sestavit koaliční vládu, do níž zapojí menší regionální strany. Od roku 1989 žádná indická strana neměla parlamentní většinu a voličská obec se od té doby ještě víc roztříštila.

Pořádání voleb je v Indii oříšek
Organizátoři indických voleb tvrdí, že zajistí každému možnost hlasovat ve volbách, které jsou největšími na světě, napsala agentura AFP. Musí se ale vyrovnat s regionálními, náboženskými, etnickými, kulturními i jazykovými rozdíly, a k tomu všemu ještě s obrovskou rozlohou země. To všechno vyžaduje například regionální úpravy elektronických hlasovacích lístků. Volební pravidla stanovují, že by žádný volič neměl mít volební urnu dál než dva kilometry.
Letošní volby v Indii budou kompletně elektronické. K dopravení hlasovacích přístrojů do některých oblastí poslouží naprosto stejné prostředky, jaké se využívaly už při prvních volbách v nezávislé Indii v roce 1951.
Volební činitelé opět osedlají velbloudy v převážně pouštním Rádžasthánu, muly a jaky v hornatých částech na severu, anebo se vyšplhají na slony v oblastech porostlých džunglí. Na Andamany a Nikobary se rozletí vrtulníky a rozjedou motorové čluny, aby dopravily volební materiál na souostroví tvořené 572 ostrovy, z nichž 36 je obydlených.
Hladký průběh hlasování v hustěji osídlených částech země budou zajišťovat statisíce policistů a vojáků. Jejich úkolem bude nejen střežit voliče před případnými útoky některé z řady ozbrojených a separatistických skupin, ale také hlídat 1,7 milionu hlasovacích přístrojů před poškozením či snahou manipulovat s výsledky.
Maratón indických voleb začal v pondělí v šesti odlehlých státech na severovýchodě země, které jsou více než dva tisíce kilometrů daleko od metropole Dillí. Hlasování skončí o šest týdnů později v nejlidnatějším státě Uttarpradéš, kde leží Tádž Mahal či svaté město Váránasí na břehu řeky Gangy. Výsledky budou známy 16. května.

Indie má potíže, přesto se stává globální hospodářskou velmocí