Nejvíc zbraní na světě nakupuje Indie. Dvorní dodavatel je Rusko

Kalašnikov

Kalašnikov Zdroj: CC BY-SA 2.0: Nomadic Lass

Největším kupcem zbraní na světě zůstává Indie. Za posledních pět let dovezla téměř trojnásobek zbraní, než její nejbližší geopolitičtí konkurenti - Čína a Pákistán. Podíl Indie na celkovém světovém dovozu zbraní vzrostl ze sedmi na 14 procent.

Indický dovoz zbraní stoupl v letech 2009 až 2013 o 111 procent v porovnání s obdobím 2004 až 2008. Informoval o tom Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI), který citovala agentura AFP.

V roce 2010 Indie vystřídala Čínu coby největšího kupce zbraní na světě. Indický domácí obranný průmysl se potýká se snahou vyrobit vysoce technologicky vyspělé zbraně. Zároveň se ale Dillí snaží udržet krok s lépe vybavenými čínskými ozbrojenými silami a vyrovnat se s celou škálou potenciálních vojenských problémů v neklidném sousedství.

Hlavním dodavatelem zbraní do Indie bylo v uplynulých pěti letech Rusko, které se postaralo o 75 procent veškerého dovozu. V poslední době se ale Indie snažila škálu importujících zemí rozšířit a ohlíží se především po Spojených státech.

Celosvětově největšími dodavateli zbraní v uplynulých pěti letech byly Spojené státy (29 procent), Rusko (27 procent), Německo (sedm procent), Čína (šest procent) a Francie (pět procent). Společně země zajistily 74 procent celkového exportu zbraní, dodal SIPRI.

15 let v NATO: Máme spolehlivé spojence, ale i odpovědnost