Nejvíce pracovního volna mají v Rakousku a na Maltě, nejméně v Kanadě

Volno

Volno

Zaměstnanci v Rakousku a na Maltě mají nárok na nejvíc pracovního volna ročně – celkem 38 dnů. Vyplývá to z analýzy společnosti Mercer, která zjišťovala zákonný nárok na dovolenou a počet státních svátků v 62 zemích světa. Na opačném konci žebříčku skončili Kanaďané – volných dnů mají ročně jen 19. Čeští zaměstnanci mají podle analýzy ze zákona nárok na 32 dnů pracovního volna za rok.

Největší nárok na dovolenou, 28 dní ročně, mají podle analýzy zaměstnanci v Británii. Země ale na druhou stranu má jeden z nejmenších počtů státních svátků, kterých je v roce osm. Na druhém místě v délce dovolené skončilo Polsko s 26 dny.

Analýza konstatuje, že země v západní Evropě mají obecně nejdelší dovolenou ze zákona, obvykle 25 dní za rok. Ve středoevropských a východoevropských zemích bývá zákonem stanovená dovolená většinou na 20 dní, v Asii se její délka pohybuje okolo 15 dní. Spojené státy sice zákonem žádnou placenou dovolenou nestanovily, většina podniků ale zaměstnancům dává 15 dní volna za rok.

Přehled zákonem dané dovolené a státních svátků ve vybraných zemíchPřehled zákonem dané dovolené a státních svátků ve vybraných zemích | ctk, MercerZdroj: čtk, Mercer