Nejvyšší soud USA vrátil Trumpa do hry. Exprezident se smí zúčastnit primárek v Coloradu

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ČTK / AP / Alex Brandon

Bývalý americký prezident Donald Trump se může zúčastnit republikánských primárek ve státě Colorado. Jednomyslně se na tom shodli soudci nejvyššího soudu USA, kteří zvrátili prosincové rozhodnutí soudu v Coloradu. Ten se zabýval tím, zda se Trump smí účastit voleb vzhledem ke svému zapojení v nepokojích v Kapitolu 6. ledna 2021.

Podle listopadového rozhodnutí okresního soudu v Coloradu se Trump tehdy dopustil vzpoury. Nejvyšší soud v tomto státě pak Trumpa v prosinci vyškrtl z volebních lístků na základě 14. dodatku americké ústavy. Podle Nejvyššího soudu Spojených států však jednotlivé státy takto postupovat nemohou, a jelikož o vyškrtnutí Trumpova jména z primárek na základě 14. dodatku ústavy rozhodli i soudci v jiných státech, dnešní rozhodnutí nejvyššího soudu se netýká jen Colorada.

„Docházíme k závěru, že je v moci států diskvalifikovat osoby, které zastávají úřad nebo se o něj uchází. Ale státy podle ústavy nemají moc uplatňovat článek 3 ve vztahu k federálním úřadům, především tomu prezidentskému,“ vysvětlil nejvyšší soud.

Trump na své sociální síti Truth Social na rozhodnutí reagoval jen několik minut poté, co jej soud zveřejnil. „Velké vítězství pro Ameriku!“, napsal.

Soudní verdikt přišel den před takzvaným volebním superúterým, na které připadají i primárky v Coloradu. Pokud by soud rozhodl opačně, hlasy odevzdané pro Trumpa by byly neplatné.