Nemáme důkaz o napojení útočníka z Nice na IS, tvrdí vyšetřovatelé

Útok ve francouzském Nice: nákladní auto, které najelo do davu lidí.

Útok ve francouzském Nice: nákladní auto, které najelo do davu lidí. Zdroj: ctk/AP

následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
Útok ve francouzském Nice: zásah policistů proti nákladnímu autu, které najelo do davu lidí.
16
Fotogalerie
Útok kamionem v Nice byl předem naplánovaný a připravený. Dosud však chybějí důkazy o přímém spojení útočníka s Islámským státem, i když se ukázalo, že muž, který byl při útoku policisty zastřelen, na internetu v poslední době projevoval zájem o radikální islamistické hnutí. Uvedl to o nejnovějším vývoji vyšetřování prokurátor François Molins.

Jednatřicetiletý Tunisan Mohamed Lahouaiej Bouhlel vjel ve čtvrtek 14. července pozdě večer s 19tunovým kamionem na pobřežní promenádu v Nice do zóny vyhrazené pro pěší, kteří se v závěru státního svátku dobytí Bastily přišli podívat na tradiční ohňostroj. Během 45 sekund srazil na tři stovky lidí, včetně dětí. Nejméně 84 lidí útok nepřežilo, celkem 308 dalších utrpělo zranění. V nemocnici je stále 59 lidí, o 29 z nich se starají lékaři na jednotkách intenzivní péče, informoval dnes ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Podle prokurátora 13 těl nadále zůstává neidentifikováno. Ostatní mrtvé začaly úřady vydávat jejich rodinám.

Molins uvedl, že Bouhlel se dva týdny před útokem snažil získat peníze, ale banka mu zamítla půjčku, a tak prodal svůj vůz, aby měl hotovost. Za zapůjčení kamionu, kterým zavraždil desítky lidí, zaplatil 4. července 1600 eur (asi 43 tisíc korun). Ve dnech před útokem jej bezpečnostní kamery dvakrát zachytily, jak si nacvičuje cestu na místo činu. Několik hodin před útokem si na pobřežní promenádě pořídil svým mobilem několik „selfies“: před pláží, před kamionem, na promenádě a před alejí pro pěší.

Podle Bouhlelova strýce k rychlé radikalizaci synovce nejspíše přispěly rodinné problémy: rozchod se ženou a třemi dětmi. „Mohamed se nemodlil, nechodil do mešity a jedl vepřově,“ řekl agentuře AP devětašedesátiletý učitel na penzi Sadok Bouhlel, žijící v Tunisku.

Hnutí IS se v sobotu ke čtvrtečnímu útoku v Nice přihlásilo a jeho pachatele označilo za svého vojáka.

O tom, jaký měl tuniský útočník pro svůj čin motiv a zda mohl souviset s jeho radikalizací, se spekuluje už od víkendu. Bouhlelův otec médiím řekl, že jeho syn „neměl žádný vztah k náboženství“, podle sestry trpěl psychickými problémy a v minulosti se nervově zhroutil. Podle několika lidí z Bouhlelova okolí, které citovala francouzská média, zřejmě nešlo o nijak zbožného muslima, protože se prý nemodlil, nechodil do mešity, jedl vepřové a pil alkohol.

Agentura AP ale citovala Bouhlelova strýce žijícího v Tunisku, podle nějž jeho synovce asi před dvěma týdny kontaktoval alžírský člen Islámského státu a podařilo se mu jej naverbovat. Britský bulvární list The Daily Mail zase napsal, že analýza útočníkova mobilního telefonu ukázala, že rozvedený otec tří dětí se choval promiskuitně a že měl sexuální styky jak se ženami, tak s muži.

Kvůli útoku v Nice se ráno znovu sešla bezpečnostní rada státu, které předsedal prezident François Hollande. V zemi dnes končí třídenní státní smutek, v poledne obyvatelé drželi minutu ticha za oběti.