Nemáme potřebu jednat se Spojenými státy, tvrdí představitelé KLDR

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un Zdroj: ČTK

Severokorejský vůdce Kim Čong-un
Severokorejský vůdce Kim Čong-un
Prezident USA Donald Trump
Prezident USA Donald Trump
Donald Trump při schůzce s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem
7
Fotogalerie

Severní Korea se nechystá jednat se Spojenými státy a vyzývá Jižní Koreu, aby se přestala vměšovat do cizích záležitostí. Podle agentury Reuters to prohlásil šéf oddělení pro americké záležitosti na severokorejském ministerstvu zahraničí Kwon Čong-kun. 

Učinil tak krátce před dnešní návštěvou náměstka amerického ministra zahraničí Stephena Bieguna, který chce v Soulu jednat o možnostech, jak obnovit jaderné rozhovory s Pchjongjangem.

Náměstkyně severokorejského ministra zahraničí Čche Son-hui v reakci na výzvu Soulu, aby byly obnoveny rozhovory nejvyšších představitelů KLDR a USA, v neděli řekla, že Pchjongjang takovou „potřebu necítí“. Dnes tento postoj zopakoval Kwon.

Jihokorejský prezident Mun Če-in, který byl zprostředkovatelem minulých jednání, vyzval 30. června k novému summitu. Soul podle jeho slov udělá vše pro to, aby se znovu sešli severokorejský vůdce Kim Čong-un a prezident Donald Trump, a to ještě před listopadovými prezidentskými volbami v USA.

Kim a Trump spolu jednali poprvé v Singapuru v roce 2018 a podruhé pak následujícího roku ve Vietnamu. Tam ale jednání skončila předčasně kvůli neshodám v pohledu na jaderné odzbrojení KLDR.

Kwon na adresu Soulu uvedl, že nastal čas, aby se přestal starat o cizí záležitosti. „Zdá se, že na tento zlozvyk není léku,“ řekl. „Řeknu to otevřeně ještě jednou, nemáme zájem sednout si společně se Spojenými státy,“ dodal Kwon.